Izvor: eKapija | Sreda, 09.10.2013.| 14:10
Izdvojite članak Odštampajte vest

"Agro-Energy" počinje izgradnju biogasnih stanica u Baču - Slovačka kompanija dobila dozvole za projekat vredan 15 mil EUR


Predstavnici lokalne samouprave uručili su slovačkoj kompaniji "Agro-Energy" građevinsku dozvolu za izgradnju četiri biogasne stanice u industrijskoj zoni u Baču, objavljeno je na opštinskom sajtu.

Predsednik opštine Ognjen Marković istakao je da je zadovoljan jer je konačno završen administrativni deo posla.

- Opština Bač i pokrajinska vlada uložile su više od milion evra da bi sama radna zona bila komunalno opremljena i potpuno spremna za investicije. Inače, ovo je prva velika investicija u našoj radnoj zoni, u poslednjih nekoliko godina. Zaista je zadovoljstvo da smo ovaj administrativni deo završili, da su investitori ispunili sve uslove propisane zakonom i dobili sve neophodne saglasnosti od "Elektrovojvodine" i Ministarstva energetike - rekao je Marković.

- Očekujemo od investitorima da u najkraćem roku počnu izgradnju, te da postrojenja prorade sledeće godine.

U samim stanicama biće zaposleno četrdesetak ljudi. Takođe, još sto ljudi radiće sezonske poslove za elektranu, odnosno biće angažovani na prikupljanju sirovina. Inače, slovačka kompanija u ovaj projekat investiraće oko 15 mil EUR.

- Lokalna samouprava imaće prihode, jer je nova firma registrovana u Baču - kazao je Marković, a prenosi opštinski sajt.

O planovima za izgradnju biogasnih stanica, zastupnik investicione grupe iz Slovačke, Miroslav Dian, rekao je:

- U našem interesu je da izgradnja počne što pre. Uoliko vremenske prilike budu dobre, planiramo da u novembru ili decembru završimo poslove oko temelja. Ostatak radova nije problem, jer se oni mogu obavljati i preko zime.

Dian je dodao da će, ako sve bude kako treba i radovi počnu na vreme, "u roku od šest meseci pustiti biogasne stanice u rad".
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.