Izvor: Beta | Utorak, 08.10.2013.| 14:00
Izdvojite članak Odštampajte vest

Pajtić traži pomoć EU za zakon o finansiranju Vojvodine

Bojan Pajtić (Foto: b)

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić razgovarao je danas u Briselu sa evropskim komesarom za regionalnu politiku Johanesom Hanom o mogućnosti da se u izradu zakona o finansiranja Vojvodine uključe evropski stručnjaci.

- Razgovarali smo i o potrebi da se u izradu zakona o finansiranju Vojvodine, uz usaglašavanje sa strankama na pokrajinskom, a posle i na republičkom nivou, angažuju i stručnjaci iz Evrope - rekao je Pajtić.

Biro za odnose s javnošću pokrajinske vlade prenosi da je on taj predlog objasno potrtebom da se evropska iskustva primene "u izradi tog važnog akta koji je preduslov za dalji proces evrointegracije Srbije".

Po ranijim navodima, nacrt zakona o finansiranju Vojvodine se piše u njenoj Vladi, nakon čega će biti ponuđen Skupštini Vojvodine na razmatranje i usvajanje.

U Vojvodini vladajuća Demokratska stranka čiji je Pajtić potpredsednik, najavila je da će nacrt prvo biti usaglašen sa koalicionim partnerima iz Lige socijaldemokrata Vojvodine i Saveza vojvođanskih Mađara (SVM), a potom i sa opozicijom jer je cilj što širi konsenzus.

DS je izrazila čuđenje zbog nedavne izjave predsednika Skupštine Vojvodine i predsednika SVM Ištvana Pastora o tome da nije obavešten da Vlada Vojvodine piše nacrt zakona o finansiranju.

- Nadamo se da ta poslednja izjava Pastora, kao i kritike koje je u prethodnom periodu iznosio na račun Vlade Vojvodine koju čini i njegova stranka, ne dovode u pitanje stabilnost koalicije - ukazala je DS.

Vojvodina godinama kritikuje državnu vlast što zakon o finansiranju Pokrajine nije donet još 2008. godine, a i Pastor je u više navrata u izjavama tražio donošenje tog zakona.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.