NavMenu

Subrata Roy Sahara, osnivač i vlasnik kompanije "Sahara India Pariwar" - Sledećeg leta stižem u Srbiju

Izvor: eKapija Ponedeljak, 07.10.2013. 16:06
Komentari
Podeli

Subrata Roy SaharaSubrata Roy Sahara

Dok Srbija ovih dana čeka milione iz Emirata, naši južni susedi zainteresovali su jednu od najvećih indijskih kompanija. "Sahara India Pariwar" u Makedoniji već je počela investicije u oblasti poljoprivrede, a najavila je i izgradnju luksuznog turističkog kompleksa na Ohridskom jezeru, koji bi izgledom mogao da podseća na građevine u Dubaiju.

Hoće li konglomerat, koji širom sveta zapošljava više od 1,1 milion ljudi, doći i u našu zemlju? Vlasnik i osnivač kompanije, milijarder Subrata Roy Sahara, najavio je za "eKapiju" da će sledeće godine, verovatno na leto, posetiti Srbiju kako bi procenio mogućnosti za investiranje u ovdašnju privredu.

Subrata Roy je na pitanja "eKapije" odgovarao u Skoplju, gde je pre nekoliko dana organizovao prvi "Balkan Peace Festival". Vlasnik kompanije "Sahara India Pariwar" otkrio nam je nekoliko detalja budućeg "Las Vegasa na Ohridu", kao i planove za poljoprivredni kombinat "Džumajlija", gde će graditi farmu i mlekaru, vredne više od 200 mil EUR.

Iako indijski milijarder priznaje da o Srbiji ne zna previše, te da našu zemlju do sada nije posmatrao kao destinaciju za ulaganje, namera mu je da sledeće godine proceni okolnosti za investiranje, pre svega u oblasti poljoprivrede.

- Istražićemo sve mogućnosti. Moramo da se najpre upoznamo sa potencijalima koje vaša zemlja ima, ali i da razmotrimo mnogobrojne faktore koji utiču na privredni ambijent. Poljoprivreda bi mogla biti jedan od zanimljivih sektora, i to ćemo posebno istražiti. Naša grupa poznata je po ogromnim fabrikama hrane u Indiji – kaže Subrata.

eKapija: Ranije je najavljivano da će u turistički kompleks na Ohridu ukupno biti uloženo više od 200 mil EUR, kao i da će, zbog mnogobrojnih kazina, taj rizort biti nešto poput Las Vegasa. Šta ćete sve ponuditi posetiocima?

Budući izgled kompleksa na OhriduBudući izgled kompleksa na Ohridu

- Kompleks "Saharayan Makeeduniya", u blizini mesta Ljubanište, biće izgrađen na površini od 240 hektara i imaće luksuzan hotel na vodi sa bazenima, stanove najviše klase, nekoliko kazina, vile, bungalove, golf terene... Nadamo se da ćemo privući 10.000 turista godišnje na Ohridsko jezero.

Takođe, tu će biti i outlet centar i bioskopske sale, mini-marina, veštačka plaža, kao i klubovi. Projekat je izradio arhitekta Tom Vrajd, iz britanske kompanije "Atkins", na čijoj je listi i čuveni "Burj Al Arab" u Dubaiju.

eKapija: U toku je regulisanje svih pravnih, ali i ekoloških pitanja, s obzirom na to da je u pitanju oblast pod zaštitom UNESCO-a. Kada bi izgradnja mogla da počne?

- Pripreme za izgradnju kompleksa su pri kraju. Do novembra ili decembra trebalo bi da sve dozvole budu obezbeđene.

eKapija: Izgled budućeg kompleksa podseća na veštačko ostrvo Palm u Dubaiju. Kada će "Dubai na Ohridu" otvoriti vrata posetiocima?

- Prva faza će svakako biti završena do kraja sledeće godine, tu nema sumnje. Tada će biti otvoren jedan manji deo sadržaja, a obezbedićemo smeštajne jedinice za oko 600 ljudi. Ostatak kompleksa ćemo graditi fazno, stepenik po stepenik, a prema mojim očekivanjima, ceo rizort biće završen 2016. ili 2017. godine.

eKapija: Ranije ste najavili da će "Saharayan Makeeduniya" biti među deset najboljih turističkih destinacija tog tipa na svetu. Odakle očekujete najveći broj gostiju?

Jedan deo rizorta trebalo bi da podseća na građevine u DubaijuJedan deo rizorta trebalo bi da podseća na građevine u Dubaiju

- Teško je predvideti odakle će biti najveći broj naših gostiju, ali verujem da će, osim turista iz Evropske unije i Rusije, ovde dolaziti i veliki broj ljudi iz Kine, kao i iz naše domovine – Indije. U svakom slučaju, ponudićemo im nešto što do sada nije postojalo u ovom regionu.

eKapija: Kakav je plan za Poljoprivredni kombinat "Džumajlija", u Lozovu kod Svetog Nikole?

- U naredne tri godine investiraćemo ukupno 211 mil EUR. Osim farme, gde će biti 20.000 krava, tu je i fabrika stočne hrane, kao i najsavremenija mlekara. Ovaj projekat omogućiće zaposlenje više od 2.000 ljudi.

Grla će biti smeštena u kontrolisanim uslovima, sa dvadesetčetvoročasovnim praćenjem. Zaposlićemo međunarodne stručnjake, sa iskustvom u brizi o velikim stadima.

Osim mleka, proizvodićemo, sir, jogurt, kiselo mleko, sladoled itd. Početni kapacitet je oko 300.000 litara mleka dnevno, a kasnije ćemo se širiti. Planiramo da izvozimo mleko i mlečne proizvode u balkanske zemlje, ali i na srednji istok i u severnu Afriku.


eKapija: Kako se "Sahara" odlučila da investira baš u Makedoniji?

- Moram da priznam da, kada mi je kolega prvi put spomenuo Makedoniju, nisam znao ništa o toj zemlji, nisam bio siguran ni kako se zapravo zove. Naročito me je zaintrigiralo to što je ovde rođena majka Tereza, koju sam lično poznavao, i koja je po mom mišljenju simbol dobrote i milosrđa. Nako toga sam se sastao sa makedonskom delegacijom koja mi je izložila mogućnosti za ulaganje, a potom sam se spakovao i došao da na licu mesta vidim kako stvari stoje.

eKapija: Zadovoljni ste saradnjom sa državom i lokalnim vlastima u Makedoniji?


- Veoma. Svi su bili veoma kooperativni i proaktivni. Takođe, moram da istaknem da nismo imali nikakvih problema sa korupcijom, niko nam nije tražio ni jedan jedini evro.


eKapija: Možemo li očekivati dalja ulaganja na Balkanu?

- Ne mogu da dam nikakav konkretan plan, ali sve je otvoreno. Moj tim već je posetio Grčku, a planiram da uskoro odem u Hrvatsku, koja je turistički veoma interesantna. Zanimaju me lokacije za turističke investicije, najpre na ostrvima, kao i eventualni filmski setovi.

Mogu da kažem da sam siguran da će od projekata u Makedoniji prosperirati sve zemlje u regionu, širićemo proizvodnju, a uvek smo u potrazi za lokacijama za snimanje filmova.

eKapija: Šta je kompaniji "Sahara" važno kada donosi odluku o tome u kojoj će zemlji investirati?


- Ukratko, da se tamo dobro osećamo. Kao što sam i rekao, vrlo je važna podrška države i lokalne samouprave.

NEMA BLOKADE RAČUNA?

"Sahara Indian Pariwar" je konglomerat koji posluje u više sektora među kojima su finansijske usluge, životno osiguranje, infrastruktura i izgradnja stanova, mediji, zabava, filmska produkcija.

Strani mediji od nedavno pišu kako je indijsko regulatorno telo SEBI optužilo "Sahara group" za proneveru, kao i o blokadi računa Subrate Roya i finansijskim poteškoćama u koje je zapao.

eKapija: Nekoliko stranih medija pisalo je o tome da su Vam zapravo u Indiji blokirani svi računi?

- Ništa od toga nije tačno.

M.S.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

21.04.2024.  |  Građevina

Cveta visokogradnja u Kraljevu - Sve interesantnija i Ribnica

Poslednjih godina gradi se veliki broj zgrada u prvoj gradskoj zoni u Kraljevu. Na nekoliko lokacija u užem i širem gradskom jezgru niču višeporodični stambeni objekti. - Trenutno je u izgradnji devet zgrada u užoj gradskoj zoni, a one su u različitim fazama izgradnje - kaže Zvonko Kovačević rukovodilac Odeljenja za urbanizam, građevinarstvo i stambeno-komunalne delatnosti. U toku su i završni radovi na dve zgrade u Zelenoj gori, a

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.