NavMenu

Srbija nominovala deo teritorije za rezervat biosfere

Izvor: Tanjug Sreda, 02.10.2013. 14:58
Komentari
Podeli

Republika Srbija nominovala je deo teritorije za UNESCO prekogranični rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav, koji predstavlja prvo zaštićeno područje u svetu, i kojim zajednički upravlja pet zemalja - Srbija, Hrvatska, Mađarska, Slovenija i Austrija.

Kako se navodi u saopštenju, u pitanju je zajednička inicijativa Svetskog fonda za prirodu (WWF) i EuroNatura za očuvanje "Evropskog Amazona".

Ova zajednička "zelena vizija" ostvariće se uspostavljanjem najvećeg evropskog zaštićenog područja, a uključujući delove od Srbije do Austrije obuhvatiće prostor od 800.000 hektara.

Prekogranični rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav prvi u svetu obuhvatiće pet zemalja, predstavlja simbol regionalne saradnje i održivog razvoja, i odličan je primer inicijative koja povezuje zaštitu biodiverziteta i kulturnog nasleđa.

Direktorka programa WWF u Srbiji, Duška Dimović, izrazila je zadovoljstvo što će veliko plavno područje na severozapadu Vojvodine, koje predstavlja jednu od najočuvanijih ritsko-močvarnih celina na celom toku Dunava, postati deo prekograničnog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav.

- Ovaj zadivljujući rečni predeo područje je izuzetne biološke raznovrsnosti i centar retkih prirodnih staništa kao što su velike plavne šume, rečne ade, šljunkovite i peščane obale, rečni rukavci i mrtvaje. Pored toga, odlikuje se kulturnom baštinom koja je dokaz žive prošlosti brojnih naroda i kultura - dodala je Dimović.

Generalni sekretar Komisije Republike Srbije sa saradnju sa UNESCO-om, Jasna Zrnović, kazala je da je prekogranični rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav od izuzetnog značaja za Srbiju i za ceo region Jugoistočne Evrope.

- Smatramo da predstavlja odličan podsticaj za nastavak regionalne saradnje u oblasti zaštite prirode. Nadamo se da će nominacija naše zemlje biti pozitivno ocenjena tokom sledećeg zasedanja Međunrodnog Koordinacionog Saveta MAB programa i da će ovaj postor postati deo mreže rezervata biosfere koji čini 621 područje u 117 zemalja sveta - navela je Zrnović.

U okviru "Evropskog Amazona" u Srbiji, koji se prostire na teritoriji pet opština - Sombor, Apatin, Odžaci, Bač i Bačka Palanka, na površini od 176.635 hektara, nalaze se četri zaštićena područja, među kojima su izuzetno vredni specijalni rezervati prirode Gornje Podunavlje i Karađorđevo.

Kao jedni od najznačajnijih retkih vrsta životinja ovog područja ističu se orao belorepan, crna roda, patka njorka, divlja mačka, vidra, jazavac, kao i najveća populacija evropskog jelena u Srbiji.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Finansije

Mali: UK Export Finance zainteresovan za finansiranje nekoliko projekata u Srbiji

UK Export Finance (UKEF) zainteresovan je da podrži nekoliko projekata u Srbiji, najavio je ministar finansija Siniša Mali. On se sastao sa Timom Reidom, generalnim direktorom UK Export Finance. Razgovarali su o nekoliko značajnih projekata širom Srbije koje ta finansijska institucija želi da podrži. - Drago mi je što sam imao priliku da predstavim naše makroekonomske rezultate, za koje smo dobili pohvale, ali i da čujem da je UK

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.