Izvor: Tanjug | Ponedeljak, 30.09.2013.| 15:55
Izdvojite članak Odštampajte vest

Uskoro nova strategija za podsticanje preduzetništva

Pomoćnica ministra privrede Nina Samardžić najavila je danas da će nova strategija za podsticanje preduzetništva za period od 2014. do 2020. godine biti završena za mesec i po dana.

Ona je u Privrednoj komori Srbije, na skupu "Izazovi i podrška malim i srednjim privrednicima u Srbiji", rekla da je plan je da tu strategiju Vlada Srbije usvoji do kraja godine i dodala da sa paralelno sa strategijom radi i akcioni plan za unapređenje poslovnog okruženja.

- To će biti opsežan dokument sa rokovima za realizaciju i sa preciznim pokazateljima kako ćemo da merimo ono što smo preduzeli i uradili, kada je u pitanju pravno i poslovno okruženje - rekla je ona.

Prema njenim rečima, važno je što se strategija za podsticanje preduzetništva i konkurentnosti od 2014. do 2020. godine poklapa sa novom fazom u IPA budžetiranju.

- Cilj je da strategija bude presek stanja oko koga može da se napravi konsenzus na nivou vlade, javnosti i privrednih aktera - dodala je Samardžić.

Važan segmet, kako je navela i dalje ostaje olakšavanje pristupa finansijama za preduzetnike, mikro, mala i srednja preduzeća, kao i razvoj novih finansijskih instrumenata.

Samardžić je dodala da će deo strategije će biti i pristup novim tržištima, uključujući i lanac prozivođača i dobavljača, a cilj je da se domaći proizvođači uključe i postanu dobavljači velikih sistema.

Pomoćnica ministra privrede je najavila i regulatornu reformu, kroz izmene propisa na lokanom i nacionalnom nivou, kako bi bili jasni, kratki i efikasni.

Kroz strategiju će, prema njenim rečima, biti podstaknuto i žensko preduzetništvo, a biće pružena i institucionalna podrška za razvoj preduzetništva, kroz podršku inovacijama.

Ministarstvo privrede će, kako je navela, završiti realizaciju postojeće strategije za razvoj malih i srednih preduzeća, koju je Vlada Srbije usvojila za period od 2008. godine do 2013. godine.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.