NavMenu

Danas je Svetski dan turizma

Izvor: Tanjug Petak, 27.09.2013. 10:31
Komentari
Podeli

Svetski dan turizma obeležava se danas sa ciljem razvijanja svesti o važnosti te privredne grane i njenih vrednosti.

Na sednici Svetske turističke organizacije u Toremolinosu, u Španiji 1979. godine odlučeno je da se od 1980. godine svake godine proslavlja Svetski dan turizma sa idejom da se međunarodna zajednica podseti na važnost turizma u socijalnoj, kulturnoj, političkoj i ekonomskoj sferi.

Za Dan turizma izabran je 27. septembrar, kao datum kada je 1970. godine usvojen Statut ove organizacije, a datum je izabran i na osnovu toga što se upravo u ovo vreme glavna turistička sezona završava na severnoj, a počinje na južnoj hemisferi.

Ovaj dan skreće pažnju na glavne teme i izazove koje sadrže Milenijumski ciljevi UN i ukazuje na koji način sektor turizma doprinosi njihovom ostvarenju.

Svake godine UN poziva ljude svih uzrasta i porekla da se uključe u proslavu, na određenu temu koju definiše Generalna skupština UN na preporuku Izvršnog saveta UNWTO i uz preporuku generalnog sekretara.

U Srbiji se Svetski dan turizma obeležava dodelom nagrade u oblasti turizma "Turistički cvet", koja se dodeljuje organizacijama i pojedincima za ostvarenja u podizanju kvaliteta turističkih usluga, kao i za doprinos razvoju, unapređenju i promociji turizma Srbije.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.