Izvor: Ekonometar | Četvrtak, 26.09.2013.| 13:46
Izdvojite članak Odštampajte vest

Prirodni sokovi iz "Šatronje" - Porodična firma "Šljivko" izvozi u evropske zemlje, Kanadu i Australiju

(Foto: sljivko.com)

Dragutin Prokić iz Šatornje je pre 160 godina uspostavio divnu porodičnu tradiciju koja je negovana kroz generacije, bez obzira na turbulentna vremena Prvog i Drugog svetskog rata, pa i kasnije. Danas je ideja vodilja i podsticaj sve uglednije i uspešnije porodične firme "Šljivko", koju vode Radiša Prokić (55) i sinovi Marko (30) i Miloš (26), svi zaljubljenici u voćarstvo i proizvodnju na desetine različitih matičnih sokova koju su, posle samo tri godine upornog rada, doveli do savršenstva.

– Moj praded Dragutin – govori za "Ekonometar" Radiša Prokić – prvi je u ovoj šumadijskoj regiji počeo da se bavi sušenjem šljiva i prve dve tone, bilo je to 1851. prodao je za samo jedan dan u Aranđelovcu, uz iskreno oduševljenje tadašnjih trgovaca i običnih kupaca.

"Zdravlje nema alternativu" – to je slogan firme "Šljivko", koji se zapaža na vidno istaknutim bilbordima kad u Šatornju dolazite iz Topole, Rudnika ili Stragara, ali i na kombi vozilima kojima se matični sokovi u staklenoj ambalaži dopremaju do svih srpskih gradova. Prvog dana septembra, ističe Radiša Prokić, pojaviće se još dva bilborda sa jedinstvenim porukama "Šljivka", na ulasku u Rudnik iz pravca Gornjeg Milanovca, kao i u Krćevcu, kad se kolima dolazi iz Mladenovca i Beograda.

Stariji sin Marko je diplomirao filmsku produkciju tona na Akademiji umetnosti u Beogradu, dok se mlađi Miloš, kao jedan od najboljih studenata na Poljoprivrednom fakultetu u Zemunu, opredelio za zaštitu bilja.

– Pre tri godine, na moj predlog – nastavlja Radiša – oni su odlučili da se posvete porodičnoj firmi "Šljivko", da se bave proizvodnjom prirodnih sokova, bez pesticida i konzervansa, u kojima nema ni vode ni šećera. I, brzo se pokazalo da nismo pogrešili. Naši proizvodi su nešto novo na domaćem tržištu, ali se sve uspešnije probijamo i na inostranom. Bogatić i Vršac su punktovi iz kojih sokovi od brusnice, borovnice, aronije, nara, kivija, pomorandže, maline, višnje, trešnje i kupine putuju u Australiju i Kanadu. Proizvodi firme "Šljivko" su danas traženi i u Norveškoj, Austriji, Sloveniji i Crnoj Gori, posebno u Herceg Novom, gde takođe postoji stalni punkt koji opslužuje trgovinske lance i samostalne prodavnice na Jadranu.

– Zanimljiv je podatak – ističe stariji sin Marko – da Australijanci i Kanađani traže nove porudžbine čim dobiju ugovorene, i plaćaju na vreme. Ni sa ostalim inostranim kupcima nemamo novčanih problema, što je, po mom uverenju, dokaz kvaliteta naših proizvoda.

Ova mala-velika porodična fabrika nalazi se na periferiji Šatornje i na putu prema Stragarima, ima moderno uređen prostor i najsavremenije mašine za proizvodnju matičnih sokova. Radiša kaže da mu nije poznato da na ovakav način radi neka druga porodična firma u Srbiji.

– Ja se bavim proizvodnjom voća na 11 sopstvenih hektara zemlje i šest koje smo uzeli u zakup na duži rok, sa željom da se iz godine u godinu širimo. Marko je zvanično direktor i posvećen je marketingu i prodaji, dok se Miloš brine o nabavci materijala za proizvodnju. Svi radimo od 06.30 do 23.00, s tim što Marko i Miloš bar dva puta nedeljno putuju po Srbiji.

Imamo 11 stalno zaposlenih koji redovno primaju platu i imaju zagarantovan zdravstveni i penzioni doprinos, kao i šestoricu sezonskih radnika – navodi Prokić. Radiša, Marko i Miloš nisu zaboravili da u proizvodnji matičnih sokova postoje faktori sigurnosti i rizika, pa je "Šljivko" na vreme obezbedio stručnu pomoć tehnologa i projektanta, čijaje uloga u razvoju ove porodične firme vrlo značajna.

Sve što je u protekle tri godine zarađeno, uloženo je u nabavku najsavremenijih mašina za proizvodnju matičnih sokova. Početni stimulans je bio na- građeni projekat Miloša Prokića, jednog od najboljih studenata na Poljopri- vrednom fakultetu u Zemunu, koji je osmislio uz pomoć brata Marka, i bio proglašen najboljim na konkursu Ju-Es-Stil Srbija. Nagrada je iznosila 15.000 evra u mašinama, koje su pre dve godine stigle u Šatornju. To je mnogo pomoglo Prokićima koji su u sopstvenu fabriku uložili do sada 55.000 EUR i učinili je impre- sivnom za sve znalce ove vrste biznisa. Marko Prokić posebno ističe i pomoć koju pruža Privredna komora Beograda, jer im obezbeđuje odlazak na sve značajnije sajmove.

– Na internetu pratim sve što je bitno za usavršavanje našeg biznisa i učestvujemo na svim seminarima sekundarne obrade voćarskih proizvoda. Imajući u vidu značaj marketinga, jer je naša proizvodnja nova na tržištu i uspešna od samog starta, svakog meseca u modernom i poznatom centru "Fortuna" u Aranđelovcu organizujemo promociju "zdravih sokova". Na jednoj od poslednjih promocija, na primer, prodali smo za kratko vreme čak 60 flaša matičnih sokova! Želim da naglasim i to da su naši sokovi prisutni praktično u svim prodavnicama zdrave hrane u Beogradu, čak i u nekim apotekama, jer je njihov sadržaj lekovit i pomaže u lečenju raznih bolesti kao prirodni antioksidans.

"Šljivko", sa internacionalnim sertifikatom koji je dobijen 19. juna 2013. i važi tri godine, prerađuje mesečno pet tona voća, što obezbeđuje promet između četiri i pet miliona dinara. Iz kategorije matičnih sokova, direktor Marko Prokić, na kraju posebno ističe aroniju, koju "Šljivko" nabavlja po ceni od 120 dinara za kilogram, uglavnom od poljoprivrednih proizvođača iz Rudnika i Takova. Aronija je, prema njegovom mišljenju, sve traženija na tržištu "kao najjači prirodni anti-oksidans", koji efikasno pomaže pri lečenju karcinoma, kardiovaskularnog sistema, holesterola, triglicerida, dijabetesa, digestivnog sistema, zglobova i mišića. To je, svakako, jedan od čvrstih dokaza za potvrdu slogana "Šljivka" – Zdravlje nema alternativu. Radiša, Marko i Miloš su potpuno posvećeni tom cilju.

Međunarodni sertifikati

Poslovna strategija porodične firme "Šljivko" je usredsređena na osavremenjivanje i unapređenje proizvodnje sa garantovanim kvalitetom. Na osnovu kvaliteta sokova dobijen je međunarodni sertifikat koji otvara vrata na inostranom tržištu.

Inače, u nabavku mašina do sada utro- šeno 55.000 EUR. Zahvaljujući tom ulaganju, osim aronije, "Šljivko" proizvodi i pet najkvalitetnijih matičnih sokova: nar, brusnicu, divlju borovnicu, višnju i malinu.

Šljiva se suši na tradicionalan način, a počeli su i proizvodnju čipsa od jabuke(sušena jabuka u listićima) što je, takođe, veoma traženi proizvod na tržištu.

Stručnjaci uvek dobrodošli

Šireći proizvodnju "Šljivko" je na tržište lansirao i matični sok kivi, kao lekovito sredstvo za jačanje imuniteta, smanjenja rizika od razvoja srčanih oboljenja, jačanje kostiju i regulisanje nivoa holesterola.

Za širenje ponuda proizvoda firme "Šljivko", Marko Prokić odaje posebno priznanje tehnolozima Dušici Trifunović iz Čačka, Saši Milovanoviću iz Kruševca, Marku Klisariću iz Požarevca i Dejanu Đukiću iz Novog Beograda, koji su u svojim sredinama i predstavnici "Šljivka".

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet iz magazina "Ekonometar". Poziv na pretplatu www.nirapress.com )

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.