NavMenu

Obradović traži uvođenje kriznog menadžmenta u EDB - VD direktor EPS-a uputio pismo ministarki energetike Zorani Mihajlović

Izvor: Danas Četvrtak, 26.09.2013. 10:41
Komentari
Podeli

(Foto: Aleksandar Parezanović)

V. d. direktora "Elektroprivrede Srbije" Aleksandar Obradović zatražio je od ministarke energetike Zorane Mihajlović da se u "Elektrodistribuciji Beograd" uvede krizni menadžment.

U pismu koje je uputio Mihajlovićevoj navodi se da je to predloženo nakon analize rada svih delova EPS-a, i provere koliko su opravdane reklamacije kupaca zbog računa pristiglih u julu i avgustu, kao i propusta uočenih prilikom priprema i početka rada novoosnovanog preduzeća "EPS Snabdevanje".

U EPS-u ističu da bi način izdavanja računa hitno morao da se poboljša, i to pre svega u Beogradu, gde se nalazi četvrtina svih kupaca u Srbiji. Zbog toga je i predloženo da se imenuje novi vršilac dužnosti direktora u beogradskoj distribuciji, a Obradović očekuje da će se sa tim predlogom složiti i predstavnik Ministarstva energetike u Upravnom odboru EPS-a.

- Analizom rada distribucija utvrđeno je da samo EDB nije ispoštovala definisani ugovor o pružanju usluga i nije sledila uputstva dobijena od EPS-a i od "EPS Snabdevanja" u vezi sa obračunom i izdavanjem računa za električnu energiju. Ostale četiri distribucije su poštovale sve ugovorne obaveze. Samo na računima EDB prenos preplate nije iskazan kao posebna stavka i to je stvorilo velike gužve na šalterima i veoma negativnu reakciju kupaca i javnosti. Popust od pet odsto za redovno plaćanje računa, takođe, nije iskazan kao iznos popusta na računima EDB, a ni obračunski period nije u skladu sa dogovorenom dinamikom, što je takođe izazvalo negodovanje kupaca i reagovanje medija - navodi se u pismu EPS-a i dodaje da je svemu tome bitno doprinelo i to što je EDB početkom godine uvela novog softverskog servisera koji se nije najbolje snašao, a vrhunac je postignut u julu i avgustu.

Uz to, ukazuje Obradović u pismu ministarki, u EDB je zabeležen najmanji procenat naplate julskog računa - svega 54% na dan 1. septembar i samo u toj distribuciji je zabeleženo povećanje gubitaka za šest meseci ove godine, koji iznose 17,21%.

- Samo u EDB građani nisu mogli da plate račune "EPS Snabdevanja" čekovima, a u svim drugim PD za distribuciju su mogli. Sprovođenje finalnog reprograma za izmirenje dugovanja za struju bio je jedan od problema u EDB, jer su građani dobijali oprečne informacije iz tog preduzeća, a to se ogleda i u broju sklopljenih sporazuma - naglašava se u pismu. Navodi se i da je Obradović i ranije obaveštavao ministarku Mihajlović da su utvrđeni propusti posledica nedovoljno dobrih rešenja ili grešaka u lancu odgovornosti u EDB, kao i da je sadašnje rukovodstvo tog preduzeća nekompetentnim i neprofesionalnim radom dovelo do problema.

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet iz lista "Danas" od 26.9.2013.)


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.