NavMenu

Odložena privatizacija "Pošte i Telekoma Kosova"

Izvor: B92 Sreda, 25.09.2013. 18:24
Komentari
Podeli

(Foto: ptkonline.com)

Kosovske vlasti su odložile potpisivanje sporazuma o privatizaciji 75%akcija "Pošte i Telekoma Kosova" (PTK).

Do sporazuma je trebalo da dođe 30. septembara, jer kosovski parlament u dva navrata, zbog protivljenja privatizaciji, nije obezbedio kvorum za podršku vladinom predlogu.

Kako navode protivnici privatizacije, ponuda koja je pobedila na tenderu i koju je u aprilu podneo konzorcijum sačinjen od nemačke kompanije "ACP Acsos Capital" i američke kompanije "Najafi Companies", značajno potcenjuje vrednost kompanije, koja je ranije procenjena kao najprofitabilnije kosovsko javno preduzeće.

- Poslali smo zahtev pobedniku tendera da odloži potpisivanje sporazuma makar do 21. oktobra - izjavio je kosovski ministar za ekonomiju, Fadil Ismalji za Rojters.

Političko neslaganje preti da ugrozi reputaciju tamošnjih vlasti među stranim investitorima i na kraju možda dovede do pada vlade, piše Rojters.

Sporazum o privatizaciji PTK-a, vredan 227 mil EUR, zahteva odobrenje parlamenta, međutim, brojni poslanici se protive njegovom potpisivanju, kako iz vladajuće koalicije premijera Hašima Tačija, tako i iz opozicionih stranaka, prenosi agencija.

Rojters podseća da je prethodni pokušaj privatizacije PTK-a iz 2010. godine bio okidač za pad tadašnje koalicione vlade, a privatizacija PTK-a je propala i godinu dana kasnije, kada je nekoliko čelnika kompanije optuženo sa korupciju.

PTK ima više od 3.000 zaposlenih i milion pretplatnika u mobilnoj i 100.000 u fiksnoj mreži, i pruža usluge interneta i kablovske televizije.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Vesti

Srbija i Kenija jačaju privrednu saradnju - Povezivanje privrede i zapošljavanje radnika

Privredna komora Srbije (PKS) i Privredna komora Kenije (KNCCI) potpisaće Memorandum o saradnji u cilju snažnijeg povezivanja dve privrede u sektorima medicine i farmacije, poljoprivrede, građevinarstva, turizma, IKT-a i metalske industrije, kao i u sferi angažovanja kadrovskih kapaciteta iz Kenije na teritoriji Otvorenog Balkana, dogovoreno je na sastanku Marka Čadeža, predsednika PKS i Erika Rutoa, predsednika KNCCI. Čadež je na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.