NavMenu

Na lizing bolje idu traktori i autobusi nego automobili - Rastu poslovi lizing kuća u Srbiji

Izvor: Dnevnik Sreda, 25.09.2013. 13:07
Komentari
Podeli

Posledice globalne krize u Srbiji žestoko su osetile lizing kompanije. Godinama se kod nas smanjivao broj ugovora, a rasla je samo docnja. Međutim, ovo bi za lizing kuće u Srbiji mogla biti godina preokreta

– Poslovi nam ove godine rastu – kaže generalna sekretarka Asocijacije lizing kuća u Srbiji Teodora Milenković.

– Za prvih šest meseci ove godine plasirali smo vozila i opreme za 136 mil EUR. To je 7,4 posto više nego u 2012. Dok su se ranijih godina veoma često kupovali automobili, sada se asortiman promenio: putem lizinga se najviše kupuju poljoprivredne mašine, autobusi i teretna vozila. Tu su i nekretnine i oprema za mala i srednja preduzeća. Preciznije, poslovi rastu, ali nisu dostigli onaj nivo koji smo imali pre krize. Međutim, i pored toga, stopa rasta koju beležimo govori da idemo napred. Od celog asortimana koji smo finansirali ove godine 70% otpada na vozila. Klijenti s kojima se zaključuju novi ugovori o lizingu mahom su privredna društva. Za prvih šest meseci ove godine vraćeno je samo 160 vozila.

Zlatno doba kupovine vozila na lizing bilo je 2004. i 2005. godine. To se gotovo poklopilo s krizom koja je potom izbila. Najviše vozila vraćeno je 2010-2011. godine. Prošla, 2012, bila je godina stagnacije i nakon toga je usledio pad. Po podacima Kreditnog biroa, odnosno Udruženja banaka Srbije, broj ugovora je poslednjeg dana decembra bio 7.009, a avgust ove godine završen je sa 6.060. U Asocijaciji objašnjavaju da smanjenje nije posledica raskida, plenidbe po pravilu. Dosta ugovora je sklopljeno pre pet-šet godina i sada su istekli jer su stranke ispunile obaveze.

– Za nas su dragocena iskustva drugih zemalja u toj oblasti – naglašava Milenković.

Teodora MilenkovićTeodora Milenković

– Zato pratimo praksu naše strukovne evropske asocijacije, u koju su učlanjene 33 zemlje. Bitno nam je da njihovi običaji poslovanja zažive i ovde.

U zemljama Evropske unije opremu i vozila na lizing najviše nabavljaju mala i srednja preduzeća. Tom segmentu se sve više okreću i naše lizing kompanije. U Srbiji se često pominje lizing stanova, ali praksa drugih zemalja govori da to nije posao za te finansijske kuće. Iskustva iz Austrije kažu da je lizing nepokretnosti najviše zastupljen kod poslovnog prostora. Ako se i desi da se uzima stan na lizing, to je obično za službene potrebe.

– Stalno radimo na unapređenju propisa, a to je, između ostalog, zato da se prava ekonomskog vlasnika – to je strana koja je sklopila ugovor o lizingu – gotovo izjednače s pravom vlasnika jer on predmet uzet na lizing koristi i kompletno je odgovoran za njega iako nije vlasnik sve dok ne istekne ugovor a on ispuni obaveze koje je preuzeo njime – objašnjava Milenković.

– Posebno radimo na tome da oni budu tretirani kod poreznika na isti način prema visini obaveze. To je interes svih 16 lizing kompanija koje kod nas rade.

Kao rentakar

U kompaniji "Lizing automobila" glavni menadžer Milan Viland kaže da su ljudi često uzmali vozila na lizing umesto rentakara. Više se isplatilo. Lizing kompanije su od takvih stranaka imale štetu i postale su opreznije. Najviše automobila koji su sada u ponudi su oni iz ugovora zaključenih pre sedam-osam godina. On naglašava da su ta vozila u dobrom stanju jer korisnik lizinga mora jednom godišnje da ih odveze na servis, i to samo kod ovlašćenog servisera. Zato su ta vozila bolje održavana od drugih polovnih.

Što se tiče ponude, ima svega: tu je novi "mercedes" po početnoj ceni od 451.010 EUR. Ali mogu se naći i vozila čija cena ne doseže 3.000 EUR.

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet iz lista "Dnevnik" od 25.9.2013.)


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.03.2024.  |  Vesti

Kako "očistiti" vazduh u glavnom gradu - Može li Beograd da sledi primer Varšave

Da se Beograd, zajedno sa Sarajevom, Skopljem i još nekim gradovima Zapadnog Balkana često nalazi na vrhu liste po aerozagađenju to više nije nikakva novost - Beograd je čas prvi, čas treći, čas 17. na ovoj listi, ali da je u prvih 20 gradova sveta često, to znaju svi koji redovnije prate Air quality izveštaje. Međutim, i jedan od gradova u Evropskoj uniji je takođe do ove sezone jesen/zima često bio u vrhu ove liste, ali nakon

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.