NavMenu

Počela izgradnja ambasade Japana u Beogradu

Izvor: eKapija Sreda, 25.09.2013. 08:34
Komentari
Podeli

Polaganje kamena temeljca (Foto: Beograd.rs)Polaganje kamena temeljca

Masafumi Kuroki, ambasador Japana, i Dejan Vasović, gradski arhitekta, položili su 25. septembra u Ulici trešnjinog cveta u Novom Beogradu kamen temeljac za zgradu buduće ambasade Japana.

– Svima u gradu Beogradu je veliko zadovoljstvo što danas prisustvujemo ceremoniji polaganja kamena temeljca za izgradnju nove japansake ambasade. Već više od 20 godina čekamo da se ona izgradi, i podsećam da se se radi o prijateljskom narodu, kome ne možemo dovoljno da zahvalimo za svu pomoć koju nam je pružio. Japan je zemlja koja nam je najviše pomogla onda kada nam je bilo najteže i to ćemo zauvek pamtiti. Drago nam je i da smo mogli da pomognemo da se prevaziđu svi imovinski problemi, što je resorno ministarstvo pomoglo da se što pre izdaju sve potrebne dozvole. Grad Beograd će urediti prostor ispred ambasade, pretvoriće ga u lepi japanski park, tako da ovo neće biti samo Ulica trešnjinog cveta, već i ulica japanske ambasade – rekao je Dejan Vasović.

Masafumi Kuroki, ambasador Japana, rekao je da Japan i Srbija imaju veoma dobre odnose i da Japan smatra da je naša zemlja veoma važna u ovom regionu.

– Mi se trudimo da produbimo naše dobre odnose i nadamo se da će izgradnja nove ambasade biti korak u dobrom pravcu uspostavljanja još boljih odnosa dve zemlje. I pre izgradnje, trudili smo se da ti odnosi budu najbolji mogući, ali nova zgrada označiće i novi simbol i bolji podsticaj da radimo zajedno – rekao je ambasador Japana.

Zgrada diplomatsko-konzularnog predstavništva Japana imaće 4.250 kvadratnih metara. Objekat će biti poligonalnog oblika sa atrijumom, projektovan u savremenom arhitektonskom stilu. Očekivani datum završetka radova je početak 2015. godine. Arhitektonsko rešenje delo je japanskih arhitekata.

"Zelenilo – Beograd" će deo ispred ambasade urediti u japanskom stilu. Vrednost radova iznosi 2.228.140 dinara, a JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija" preuzelo je obavezu izvođenja potrebnih radova vezanih za spoljne instalacije vodovoda i kanalizacije, a prema projektnom rešenju japanske ambasade.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.