NavMenu

"Informatika" neovlašćeno naplaćuje osiguranje stanova i kuća - Pokrajinska ombudsmanka upozorila novosadsko preduzeće

Izvor: Blic Petak, 20.09.2013. 10:54
Komentari
Podeli

Javno preduzeće "Informatika" neovlašćeno od građana naplaćuje osiguranje stanova i kuća u okviru objedinjene naplate, upozorava Aniko Muškinja Hajnrih, pokrajinska ombudsmanka. Čini se da je ovom izjavom okončana afera oko nametanja osiguranja građanima koji komunalne račune mogu da plate samo preko "Informatike".

Mnogi Novosađani su protestovali što im je, prilikom plaćanja računa za decembar prošle godine, "Informatika" nametnula osiguranje kod kuća "Delta Generali" i "Sogaz". Prethodno, građane niko nije pitao da li osiguranje žele.

Posle protesta "Informatika" je nastavila da naplaćuje osiguranje, a oni koji su uporno odbijali da se povinuju toj odluci, morali su da posle dugog čekanja u redovima odjavljuju neželjenu taksu.

Posle stava zaštitnika građana da "Informatika" neovlašćeno naplaćuje novac za osiguranje, mnogi se nadaju da će ta praksa biti prekinuta.

- To je bio svojevrsni lov u mutnom, po principu "ko plati, plati". Mi koji nismo želeli da platimo osiguranje morali smo dugo da čekamo pred šalterom, šaljemo dopise, SMS-ove kako bismo se odjavili. Gubili smo vreme i živce zbog nečega što nam je nametnuto - kaže Miodrag Sretenović.

Aniko Muškinja Hajnrih kaže da ugovor o osiguranju građani mogu da zaključe direktno sa osiguravajućim društvom.

- JKP "Informatika" nije ovlašćeno da, u okviru objedinjene naplate fakturiše i stavke na računu objedinjene naplate koje ne predstavljaju naknade za komunalne i srodne usluge. JKP "Informatika" ne može da se pojavljuje kao svojevrsni posrednik između građana i osiguravajućih društava kod zaključivanja ugovora o osiguranju - kaže Muškinja Hajnrih.

U Asocijaciji potrošača Srbije (APOS) kažu da cena mesečne naknade za usluge dve osiguravajuće kuće na računu objedinjene naplate mora biti izdvojena i vidljiva u odnosu na ukupno mesečno zaduženje. Na taj način bi svim korisnicima bila jasna.

- Takvo poslovanje mogli bismo da protumačimo kao nasrtljivo jer javno preduzeće koristi svoj monopolski položaj. "Informatika" bi trebalo da nas obavesti o ponudama osiguranja, pa da klijenti odaberu jednu kuću - kaže Edina Popov iz APOS-a.

Ona dodaje da praksa nametnutog osiguranja ne postoji ni u jednoj državi u Evropi.

Otkaz jednom zauvek

U "Informatici" je ranije saopšteno da građani nisu obavezni da plaćaju osiguranje, te da kada ga jednom otkažu, ta stavka im više neće biti na računu. Juče niko u tom preduzeću nije bio dostupan da komentariše najnoviju preporuku zaštitnika građana.

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet iz lista "Blic" od 19.9.2013.)



Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.