NavMenu

Novi Sad čuva izvorišta pitke vode - Utvrđene zone zaštite "Štrand", "Petrovaradinska ada" i "Ratno ostrvo"

Izvor: Dnevnik Četvrtak, 19.09.2013. 15:45
Komentari
Podeli

Najvažniji prirodni resurs koji Novi Sad ima, izvorišta vode "Štrand", "Petrovaradinska ada" i "Ratno ostrvo", konačno će na adekvatan način moći da budu zaštićena. Posle višegodišnjeg čekanja da nadležni organi u pokrajinskoj vlasti potpišu Elaborate o zonama sanitarne zaštite izvorišta, a zatim i čekanja da se završi obimna papirologija, table koje su ozvaničile zone zaštite konačno "zabodene" pred izvorišta. To će omogućiti da Grad zaštiti i sačuva svoje izvore pijaće vode.

Nakon potpisivanja ovih elaborata, "Vodovod i kanalizacija" prosledila je zahtev nadležnim gradskim institucijama za njihovo unošenje u prostorni plan i urbanističke dokumente i primenu, a pravosnažnost će zonama sanitarne zaštite dati Skupština grada. Grad, sa nadležnim inspekcijskim službama, na ovaj način stiče sve neophodne zakonske mehanizme za zaštitu izvorišta.

Proteklih dana, obeležene su zone, na osnovu Pravilnika o zonama sanitarne zaštite. Prema tom dokumentu, table sa upozorenjem su postavljene u zonama "neposredne zaštite", kao i zonama "uže zaštite". Pobodeno je ukupno 50 tabli, na izvorištima i to na samim objektima "Vodovoda i kanalizacije". Iz tog preduzeća navode da su novosadska izvorišta vode već dobrano ugrožena, a određivanje zona sanitarne zaštite je osnov za sprečavanje prave katastrofe.

Prema rečima izvršnog direktora "Vodovoda" Zorana Bojovića, ugroženost izvorišta i njihov nedovoljan kapacitet svrstava se među glavne probleme i izazove u infrastrukturi tog preduzeća.

– Sva tri aktivna novosadska izvorišta su pod velikim uticajem zagađivača. S obzirom na to da bi zagađenje nekog od izvorišta imalo katastrofalne posledice po Novosađane, zaštiti izvorišta treba posvetiti naročitu pažnju. Izvorište "Štrand" je zatvoreno zbog zagađenja iz zaleđa, što predstavlja težak gubitak, ali to moramo da prevaziđemo. Imamo odličnu saradnju sa urbanistima po pitanju namene površina i uslovima na izvorištima, radimo permanentni monitoring kvaliteta podzemne vode. Očekuje nas podizanje svesti u javnosti o ozbiljnosti problema, upoznavanje gradskih struktura o tome i traženje zajedničke platforme za delovanje, kao i sanacija i rekonstrukcija kanalizacione mreže kao potencijalnog zagađivača. Sva naša izvorišta su preopterećena, što dovodi do ubrzanog "starenja" i smanjenja njihovog kapaciteta. Neophodno je blagovremeno planirati i preduzimati mere sanacije i proširenja kapaciteta izvorišta, kako bi se održala njihova stabilnost i kontinuitet u vodosnabdevanju – ističe Bojović.



(Napomena: tekst je preuzet iz lista "Dnevnik" od 19.9.2013.)



Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.