NavMenu

Od digitalne dividende Srbiji godišnje i do 300 mil EUR - Digitalizacija televizije obavljaće se po fazama

Izvor: Tanjug Četvrtak, 19.09.2013. 16:03
Komentari
Podeli
Proces prelaska sa analognog na digitalno emitovanje televizijskog programa obavljaće se fazno, kazala je u sredu (18. septembra 2013. godine) savetnica u Ministarstvu spoljnje u unutrašnje trgovine i telekomunikacija Irini Reljin.

Ona je na konferenciji "Tržište kablovske televizije u Srbiji" kazala da je plan bio da se sa tim faznim prelascima počne sa 2014. godinom, ali je dodala da se pribojava da li će se stići, jer ima još mnogo tehničkih stvari koje treba da se obave do tada.

Reljin je kazala da proces usporava nepostojanje Zakona o elektronskim medijima, kao i činjenica da u Srbiji radi više od 130 televizija, što utiče na nedostatak frekvencija.

Ona je kazala i da je gotov novi Pravilnik o raspodeli frekvencija, na osnovu kojeg bi se frekvencija TV "Avala" mogla koristiti za proširenje digitalne pilot-mreže.

Član Saveta Republičke radiodifuzne agencije Goran Peković je kazao da ta institucija ne koči proces digitalizacije, već postupa po zakonu, ali ako se u dogledno vreme ne donese novi Pravilnik o raspodeli frekvencija, Agencija će morati da raspiše novi konkurs za frekvenciju K5, koju je koristila TV "Avala".

On je podsetio da je u oktobru 2012. RRA oduzela dozvolu TV "Avali", a u novembru je RATEL predložio da se razmotri mogućnost da konkurs ne bude raspisan, kako bi se ova frekvencija opredelila za proces digitalizacije.

Prema njegovim rečima, to nije bilo moguće prema Zakonu o radiodifuziji, jer on predviđa obavezu raspisivanja konkursa za slobodne frekvencije, što je i urađeno krajem aprila.

- Nijedan od kandidata na konkursu nije prošao, tako da postoji vremenski period u kome Ministarstvo sada može doneti novi Plan raspodele frekvencija i uzeti tu frekvenciju za potrebe digitalizacije. Ukoliko se to opet ne desi u nekom roku, RRA ima zakonsku obavezu da sve slobodne frekvencije stavi na konkurs - dodao je Peković.

Peković je kazao i da će stvaranje digitalne dividende, koja je posledica digitalizacije, omogućiti da se u budžet doda 200 do 300 mil EUR godišnje.

Osim toga, on je kazao da digitalizacija donosi i finasijske izazove za emitere, podsetivši da su u protekle dve godine 42 emitera vratila svoje dozvole, jer nisu mogli da opstanu u sadasnjem ekonomskom okruženju.

Peković je kazao i da postoji opasnost da operatori preuzmu slobodu da određuju ko može da bude u "kablu", jer u važećem Zakonu o radiodifuziji postoji samo jedan član koji se bavi kablovskim operaterima, umesto da se operatorima jasno odredi koji kanali kojim redosledom moraju da budu emitovani.


Direktor Direkcije za IT i elektronske komunikacije "Pošte Srbije" Mihailo Jovanović je podsetio da je izvršena integraciju sistema "PTT KDS" i "PTT Net" i napravljen je novi brend "Pošta Net".

On je kazao da na tržištu postoji veliki broj operatora bez sredstava za investiranje koji su zauzeli određenu teritoriju, što znači da mogu da podižu cenu pretplate, a korisnici ne mogu da reaguju na to.

Jovanović je kazao da je to moguće prevazići bežičnim tehnologijama za transport digitalnog signala, koje zahtevaju manja ulaganja, omogućavaju brz rok realizacije, veću isplativost i prilagođene cene usluga za krajnjeg korisnika.

- Ova rešenja, koja bi obuhvatala televiziju, Internet i govorni saobraćaj bi bila posebno prihvatljiva za ruralna područja, ali i gradska - objasnio je Jovanović.

On je kazao da "Pošta Net" servis objedinjuje pakete televizijskih kanala koji se pojedinačno nalaze kod konkurentskih kompanija, kao što su "Arena Sport" i "Sport klub", kao i sve "Pinkove" kanale.

Jovanović je kazao da je plan "Pošte Srbije" da u naredne tri godine dođu do 300.000 novih korisnika. Takođe, podsetio je i da su u 230 pošta pokrenute besplatne Wi-Fi zone, a da će do kraja godine one biti uspostavljene u svim poštama širom zemlje.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.