NavMenu

U Plandištu počela izgradnja prvog vetroparka u Srbiji - Završetak radova na jesen 2014.

Izvor: eKapija Sreda, 18.09.2013. 13:59
Komentari
Podeli

"Naftna industrija Srbije" (NIS) počela je danas u Plandištu izgradnju prvog vetroparka u Srbiji. U "Plandište" će, prema rečima generalnog direktora NIS-a, Kirila Kravčenka, biti uloženo 160 mil EUR.

Radove je uz Kravčenka otvorio i prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić.

Generalni direktor NIS-a podsetio je da će se realizacijom baviti preduzeće "NIS Energowind", u kome NIS ima 50% vlasničkog udela, dok je ostatak u vlasništvu privatnih investitora.

Prema rečima Kravčenka, u planu je da taj projekat bude završen za 12 meseci.

On je najavio da će NIS uložiti najviše 23 mil EUR. Ostatak sume će biti obezbeđen iz sredstava partnera na projektu, kao i iz kreditnih linija.

U novom vetroparku planirana je izgradnja 34 vetrogeneraciona uređaja, čiji će ukupni kapacitet biti 102 megavata, a električnu energiju proizvednu u vetropraku otkupljivaće "Elektroprivreda Srbije".

Na izgradnji vetroparka "Plandište" biće zaposleno 300 ljudi.

Generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko, prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić i predsednik opštine Plandište Milan Selaković potpisali su poruku stavljenu u vremensku kapsulu položenu u temelj trafostanice. U toj poruci navedeno je da je projekat pokrenut sa ciljem da se unapredi energetski sektor Srbije, radi poboljšanja infrastrukture i zapošljavanja što više ljudi, kao i poboljšanja energetske stabilnosti zemlje.

Početku izgradnje prvog vetropraka u Srbiji prisustvovali su ministarka energetike Zorana Mihajlović, ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin i suvlasnik kompanije "NIS Energowind", Goran Novaković.




Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.