Izvor: Danas | Sreda, 19.01.2005.| 12:00
Izdvojite članak Odštampajte vest

Schefenacker-Nemačka (auto delovi) i Habitex-Belgija grade fabrike u Kragujevcu ?

Nova kragujevačka vlast očekuje da će već do kraja 2004 god potpisati predugovore sa dvema inostranim kompanijama za gradnju fabrike (greenfield investicije). Nezvanično, reč je o nemačkom "Schefenacker"-u, proizvođaču auto-delova, i belgijskoj tekstilnoj firmi "Habitex". Planirno je da " Schefenacker" izgradi sopstvenu fabriku na površini od 5 ha, dok vlasnik belgijskog "Habitexa" Bari Grauer, najavljuje podizanje pogona na povrsini od 1 ha. Čelnici Kragujevca procenjuju da će u novoizgradjenim fabrikama " Schefenacker" i "Habitexa" biti posla za oko 1.000 radnika.

"Schefenacker " i "Habitex" do skora su bili zainteresovani za uspostavljanje strateškog partnerstva (pa i privatizaciju) kragujevackih firmi "21. oktobar", "Diork" i "22. decembar". " Schefenacker" vec ima komercijalne ugovore sa nekadasnjom Zastavinom" fabrikom "21. oktobar", dok "Habitex" vec godinama unazad poslovno saradjuje sa kragujevačkom konfekcijom "Diork", ali i sa konfekcijskom firmom "22. decembar".

Pogoni "Schefenacker " i "Habitex" trebalo bi da budu izgradjeni u blizini buduceg autoputa Kragujevac-Batocina, odnosno na prostoru predvidjenom za formiranje kragujevačke industrijske zone.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.