Izvor: eKapija | Petak, 13.09.2013.| 10:15
Izdvojite članak Odštampajte vest

Poljoprivredni proizvođači opštine Vršac udružuju se u "AgriCo" klaster

(Foto: I.Vukša)
Mali poljoprivredni proizvođači u opštini Vršac, zahvaljujući projektu prekogranične saradnje, udružiće se u novi "AgriCo" klaster, piše "eVršac".

Cilj "AgriCo" projekta, osim promocije i podrške za 200 lokalnih malih i srednjih preduzeća, jeste da se podstakne razvoj novih firmi koje će proizvoditi i prodavati poljoprivredne proizvode.

Kako je objavio "eVršac", porodične firme i mikro preduzeća takođe mogu proizvoditi i trgovati prekograničnom robom, mogu pružati prekogranične usluge i za to koristiti lokalne sirovine i radnu snagu, što dovodi do povećanja mogućnosti zapošljavanja na lokalnom i prekograničnom nivou.

U okviru "AgriCo" mreže napraviće se i baza podataka koja će stvoriti veću razmenu informacija između proizvođača, distributera, dobavljača i kupaca, kao i investitora iz celog prekograničnog regiona.

Takođe, izgradiće se dve nove prehrambene pijace. Prehrambena pijaca u Vršcu će biti smeštena na 2.401 kvadratnih metara, sa 150 do 160 mesta (za povrće, voće, meso, riba, mlečni proizvodi, cveće). Biće opremljena laboratorijom za uzorkovanje poljoprivrednih proizvoda.

Partneri, opština Vršac i Gradinari iz Rumunije, organizovaće redovne događaje da bi promovisali proizvode koji se prodaju na ovim pijacama, a čiji su proizvođači članovi "AgriCo" mreže.

Promocija će se sprovoditi kroz "AgriCo" biltene namenje kupcima, kao i kroz druge promotivne aktivnosti na većim manifestacijama, koje se održavaju tokom trajanja realizacije projekta. Na "AgriCo" stočnoj pijaci u Gradinarima održaće se rumunsko-srpski sajam proizvođača, a na prehrambenoj pijaci Festival žetve. Jedan od sajmova biće i sastavni deo vršačkog Grožđebala.

Projekat se sprovodi u okviru IPA programa prekogranične saradnje Rumunija-Srbija. Njegova vrednost je 2.074.853 EUR, od čega je 85% učešće od strane IPA fonda. Projekat traje 18 meseci, do oktobra naredne godine.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.