NavMenu

RZZS - Republika Srbija – Industrijska proizvodnja u martu 2005.

Izvor: RZZS Sreda, 27.04.2005. 09:28
Komentari
Podeli

Industrijska proizvodnja u Republici Srbiji, u martu 2005. godine, u odnosu na prosek 2004. godine, ostala je na istom nivou, a manja je za 6,2% u odnosu na mart 2004. godine. posmatrano po sektorima, u martu 2005. godine, u odnosu na prosek 2004. godine, u sektoru proizvodnja i distribucija električne energije, gasa i vode ostvaren je rast od 21,1%, u sektoru Vađenje ruda i kamena rast iznosi 2,8%, dok je u sektoru prerađivačka industrija zabeležen pad od 5,1%. podaci o industrijskoj proizvodnji po namenskim grupama, u martu 2005. godine, u odnosu na prosek 2004. godine, pokazuju da je u proizvodnji energije ostvaren rast od 15,0%, dok je pad zabeležen u proizvodnji: kapitalnih proizvoda - 32,8%, trajnih proizvoda za široku potrošnju - 17,9%, intermedijarnih proizvoda, osim energije - 0,9% i netrajnih proizvoda za široku potrošnju - 0,4%.

U martu 2005. godine u odnosu na proizvodnju u martu 2004. godine, ostvaren je pad industrijske proizvodnje što je uslovilo da se u periodu januar-mart 2005. godine ostvari 3,4% manje proizvodnje nego prošle godine u istom periodu. Industrijska proizvodnja u periodu januar - mart 2005. godine, u odnosu na isti period 2004. godine, beleži pad kod 21 oblasti koje u strukturi industrijske proizvodnje učestvuju sa 47% proizvodnje, a rast kod 8 oblasti koje u strukturi industrijske proizvodnje učestvuju sa 53% proizvodnje. pad industrijske proizvodnje najviše je uslovljen kretanjem u proizvodnji: mašina i uređaja (osim električnih), proizvoda od nemetalnih minerala, kancelarijskih i računskih mašina, odevnih predmeta i izdavanju, štampanju i reprodukciji zapisa.

Desezoniranjem indeksa industrijske proizvodnje za mart 2005. godine, u odnosu na prosek 2004. godine, dobijen je indeks 95,9 za industriju – ukupno, i 93,6 za prerađivačku industriju. Uklanjanje uticaja sezone na industrijsku proizvodnju pokazuje da je došlo do pada industrijske proizvodnje u martu 2005. godine u odnosu na prosečnu proizvodnju u 2004. godini. Međutim, desezonirani indeksi, u martu 2005. godine, u odnosu na februar 2005. godine pokazuju blaži rast industrijske proizvodnje, nego nedesezonirani.

proizvodnja malih i srednjih preduzeća koja nisu obuhvaćena redovnim statističkim istraživanjem prati se na uzorku od 380 izabranih jedinica. U martu, tražene podatke dostavilo je 79 preduzeća. Kada se uključi ocena industrijske proizvodnje malih i srednjih preduzeća iz uzorka, industrijska proizvodnja u martu 2005. godine, u odnosu na prosek 2004. godine, veća je za 1,2% kod ukupne industrijske proizvodnje i manja je za 3,6% kod prerađivačke industrije.

Izvor : Republički zavod za statistiku Srbije, www.statserb.sr.gov.yu

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.