NavMenu

Devizne rezerve NBS smanjene na 10,689 mlrd EUR

Izvor: eKapija Četvrtak, 12.09.2013. 16:06
Komentari
Podeli

Devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) su na kraju avgusta iznosile 10.689,2 mil EUR čime se obezbeđuje pokrivenost novčane mase od 346% i pokrivenost više od sedam meseci uvoza robe i usluga, saopšteno je iz NBS.

Najveći devizni priliv u toku avgusta je realizovan po osnovu korišćenja kredita u ukupnom iznosu od 41,1 mil EUR i to od Evropske investicione banke 29,6 mil EUR i Banke za razvoj Saveta Evrope 11,5 mil EUR. Osim toga, banke su po osnovu devizne obavezne rezerve izdvojile neto 39,9 mil EUR. Istovremeno od prodaje hartija od vrednosti Republike Srbije denominovanih u evrima na domaćem finansijskom tržištu ostvaren je priliv u iznosu od 25,8 mil EUR.

Najveći odliv iz deviznih rezervi je realizovan po osnovu otplate duga prema MMF-u u iznosu od 100,2 mil EUR. Ostali odlivi iz deviznih rezervi su realizovani po osnovu izmirivanja obaveza prema inokreditorima u iznosu od 60,4 mil EUR, isplate dospelih hartija od vrednosti Republike Srbije denominovanih u evrima u iznosu od 40 mil EUR i isplate stare devizne štednje u iznosu od 12,2 mil EUR.

U avgustu je dinar nominalno deprecirao prema evru za 0,5%, a Narodna banka Srbije nije intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

07.05.2024.  |  Građevina

Koje su najisplativije lokacije za kupovinu nekretnine u Beogradu?

Mnoge koji se odluče za kupovinu stana muči pitanje gde je najisplativije kupiti nekretninu i koji deo Beograda sada ima najveći potencijal. Stručnjaci često kažu da je imati kupiti i uložiti pare u kvalitetnu nekretninu uvek isplativo. Milić Đoković, procenitelj i stručnjak za nekretnine otkrio je za Blic Biznis nekoliko lokacija u Beogradu koje su sada najisplativije za kupovinu nekretnine. - Nekretninu u Beogradu trenutno se

07.05.2024.  |  Vesti

Nemačka od 1. juna menja pravila za građane Zapadnog Balkana

07.05.2024.  |  Vesti

06.05.2024.  |  Građevina

Šta sve kineske kompanije grade u Srbiji?

06.05.2024.  |  Građevina

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.