NavMenu

Devizne rezerve NBS smanjene na 10,689 mlrd EUR

Izvor: eKapija Četvrtak, 12.09.2013. 16:06
Komentari
Podeli

Devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) su na kraju avgusta iznosile 10.689,2 mil EUR čime se obezbeđuje pokrivenost novčane mase od 346% i pokrivenost više od sedam meseci uvoza robe i usluga, saopšteno je iz NBS.

Najveći devizni priliv u toku avgusta je realizovan po osnovu korišćenja kredita u ukupnom iznosu od 41,1 mil EUR i to od Evropske investicione banke 29,6 mil EUR i Banke za razvoj Saveta Evrope 11,5 mil EUR. Osim toga, banke su po osnovu devizne obavezne rezerve izdvojile neto 39,9 mil EUR. Istovremeno od prodaje hartija od vrednosti Republike Srbije denominovanih u evrima na domaćem finansijskom tržištu ostvaren je priliv u iznosu od 25,8 mil EUR.

Najveći odliv iz deviznih rezervi je realizovan po osnovu otplate duga prema MMF-u u iznosu od 100,2 mil EUR. Ostali odlivi iz deviznih rezervi su realizovani po osnovu izmirivanja obaveza prema inokreditorima u iznosu od 60,4 mil EUR, isplate dospelih hartija od vrednosti Republike Srbije denominovanih u evrima u iznosu od 40 mil EUR i isplate stare devizne štednje u iznosu od 12,2 mil EUR.

U avgustu je dinar nominalno deprecirao prema evru za 0,5%, a Narodna banka Srbije nije intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.05.2023.  |  Građevina

Na Voždovcu u planu gradnja više od 500.000 m2 BRGP za stanovanje - Urbanizuje se područje između ulica Braće Jerković, Kružni put, Darvinove i Bulevara Peka Dapčevića

Planom detaljne regulacije područja između ulica Braće Jerković, Kružni put, Darvinove i Bulevara Peka Dapčevića na Voždovcu, predviđena je gradnja novih kvadrata i povećanje broja stanovnika na tom području 10 puta. Reč je o površini od oko 20,03 ha, na kojoj se, kako se u planu navodi, prepoznaju dve različite grupacije namena. - Na delu uz Ulicu Braće Jerković grupisani su slobodnostojeći stambeni objekti u otvorenom bloku,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.