NavMenu

Konstituisana Grupacija računovodstvenih agencija Privredne komore Srbije

Izvor: eKapija Sreda, 11.09.2013. 08:55
Komentari
Podeli

Novoosnovana Grupacija računovodstvenih agencija održala je konstitutivnu sednicu, na kojoj je za predsednika izabran Jovan Beara, vlasnik agencije SZR Beara iz Novog Sada, a za njegovog zamenika Dušan Acegan, vlasnik agencije Acegan iz Pančeva, objavio je sajt Privredne komore Srbije.

Sednici je prisustvovao i potpredsednik PKS Zdravko Jelušić, koji je osnivanje ove Gruapcije okarakterisao kao značajan događaj za Komoru jer će aktivosti privrednih društava za pružanje računovodstvenih usluga omogućiti brže upoznavanje sa sistemskim problemima koji muče privredu Srbije, čime će se stvoriti mogućnosti da se oni brže otklone. Jelušić je najavio da će predstojeća reforma Komore omogućiti da ova Grupacija preraste u veliko udruženje pravnih lica koja se bave računovodstvenom delatnošću.

Članovi Grupacije, koja će raditi u okviru Udruženja za bankarstvo i osiguranje Privredne komore Srbije, usvojili su Poslovnik o radu i okvirni plan rada. Pored dugoročnih aktivnosti Gruapacije na podizanju kvaliteta usluga, borbi za doslednu primenu regulative i stalnog praćenja izmena zakona, za period do kraja ove godine predsednik Grupacije Jovan Beara najavio je održavanje okruglih stlova i seminara, na kojima će teme biti: Centralni registar socijalnog osiguranja po meri korisnika, Poreska uprava godinu dana od početka reforme, Zakon o sprečavanju pranja novca, promene Zakona o radu, i druge. Beara je najavio i aktvnsti na edukaciji članova za elektronsku komunikaciju, pre svega sa Centralnim registrom i Poreskom upravom.

U konstruktivnoj diskusiji o planu rada, članovi Grupacije konstatovali su mnoge probleme u svom poslovanju, na čijem rešavanju će se raditi uz institucionalnu podršku Privredne komore Srbije. Poteškoće u radu privrednici su ilustrovali podatkom da je uz pet poreskih zakonana krajem prethodne godine bilo čak 7937 tumačenja. Ukazano je takođe na probelme koje izazivaju takozvani članovi dualnog tipa u zakonodavstvu, na visoke doprinose na zarade koji dovode do rada na crno i na proizvoljno tumačenje pojedinih zakonskih odredbi u različitim lokalnim zajednicama.

Istaknuta je uloga Privredne komore Srbije kao posrednika između potreba struke i institucija u kojima se odlučuje, a najavljeno je formiranje saveta kao tela za pripremu predloga za izmene zakona.

Ukazano je i na potrebu blagovremenog obezbeđivanja kvalifikovanog elektronskog sertifikata jer od 1. januara naredne godine stupa na snagu obaveza elektronske prijave PDV. Čanovi Grupacije upoznati su sa mogućnostima Sertfikacionog tela Privrdne komore Srbije da izdaje digitalni potpis i kvalifikovani digitalni sertifikat.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.