Izvor: eKapija | Ponedeljak, 09.09.2013.| 11:03
Izdvojite članak Odštampajte vest

Privatni kapital uvodi red na smetilišta - Za izgradnju Reciklažnog dvorišta u Raškoj potrebno 185.000 USD

Na teritoriji opštine Raška ne postoji uređena sanitarna deponija, već se sav otpad odlaže na smetlištu "Razdolje" koje nije uređeno i ne ispunjava higijensko sanitarne uslove. Ovo je, kažu u toj opštini, bio osnovni razlog da se ozbiljnije razmisli o izgradnji reciklažnog dvorišta.

- U Srbiji je praktično jedini način upravljanja otpadom odlaganje na lokalne deponije, koje, sa veoma malo izuzetaka, ne zadovoljavaju ni osnovne higijenske i tehničko-tehnoloske uslove, a pored svega neka od postojećih odlagališta su praktično popunjena. Prosečno prikupljena količina otpada na smetlištu "Razdolje" na godišnjem nivou iznosi 5.600 tona, što je bila inicijalna ideja za izradu PTD za Reciklažno dvorište – kaže za "eKapiju" Tijana Pajević Stefanović, pomoćnik predsednika opstine Raška za lokalno ekonomski razvoj.

Da se u ovoj lokalnoj samoupravi ozbiljno pristupilo rešavanju ovog problema ukazuje i to da je sva projektno tehnička dokumentacija već spremna. Zajedno sa opštinom finansirali su je Evropska unija i Vlada Švajcarske posredstvom EU Progres Programa. Do sada je na njenu izradu, rešavanje pitanja lokacije, imovinsko pravnog statusa i sl utrošeno oko 31.000 USD, a ukupna procenjena vrednost projekta je 185.000 USD.

Pajević Stefanović kaže da će reciklažno dvorište predstavljati centar za razvrstavanje i privremeno skladištenje reciklabilnih materijala, kao i posebnih tokova otpada.

- Reciklažni centar biće tehnološka celina, postrojenje za prijem, razvrstavanje, presovanje, baliranje suvog ambalažnog i primarno selektovanog otpada, kao i za privremeno skladištenje tretiranog selektiranog otpada.

Na pitanje da li će reciklažno dvorište služiti i nekoj od susednih opština sagovornica "eKapije" kaže da je opština Raška potpisala sporazum o saradnji sa 15 opština Raškog i Moravičkog okruga za izradu Studije izvodljivosti za regionalnu deponiju koja je u fazi izrade.

- U planu je da postoji regionalna deponija u Kraljevu i 15 transfer stanica. Prema usvojenom opterećenju postrojenja za separaciju otpada u Raški, opterećenje postrojenja za separaciju otpada iznosi 20.000 ekvivaletnih stanovnika.

Reciklažno dvorište je prema "Prostornom planu opštine Raška" iz septembra 2011. godine, moguće smestiti u zonu koja se nalazi uz lokalni put za Razdolje, odnosno koji vodi prema gradskoj deponiji.

Parcela od oko 60 ari u vlasništvu je opštine, a zemljište je Odlukom Skupštine opštine Raška opredeljeno i privedeno zahtevanoj nameni.

Pribavljena je i lokacijska dozvola a da bi projekat krenuo u realizaciju opština traži privatnog investitora, kako bi kroz javno-privatno partnerstvo obezbedila novac za izgradnju postrojenja.

Kako kaže Pajević Stefanović očekuju investitora koji poštuje principe Vorena Bafeta.

- Imamo spremnu lokaciju i dozvole ostaje još da identifikujemo privatnog investitora koji bi pomogao da projekat realizujemo do kraja. Verujemo da među privatnim komunalnim preduzećima u Srbiji ima onih koji će prepoznati svoju priliku u ovome.

Projekat Reciklažnog dvorišta u opštini Raška izabran je za jedan od osam najboljih na konkursu "Javno-privatno partnerstvo kao razvojni potencijal" koji sprovodi Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) uz podršku USAID projekta održivog lokalnog razvoja.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE