Izvor: Tanjug | Ponedeljak, 09.09.2013.| 09:48
Izdvojite članak Odštampajte vest

Beograd i Priština postigli dogovor o struji i telekomu

(Foto: b)

Šesnaesta runda dijaloga Beograda i Prištine završena je sinoć u Briselu dogovorom o struji i telekomunikacijama, a Srbija je, prema rečima premijera Ivice Dačića, ispunivši sve obaveze, otklonila prepreke za otpočinjanju pregovora sa EU u januaru, a možda i pre.

- Srbija je ispunila sve svoje obaveze koje su predviđene odlukama Evropskog saveta i ubeđeni smo da više nema prepreka da najkasnije krajem januara, a mi očekujemo možda u decembru, počnemo pregovore o pridruživanju sa EU - rekao je Dačić novinarima po završetku razgovora sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem i visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton.

Prema njegovim rečima, ti dogovori predstavljaju veliki korak napred kako u evropskim integracijama, tako i u dijalogu sa Prištinom.

I visoka predstavnica EU je u saopštenju posle sastanka istakla da su dvojica premijera postigla dogovor o ova dva pitanja, a to je novinarima izjavio i kosovski premijer.

Dačić je naglasio da dogovori za sada neće imati nikakve posledice po srpsko stanovništvo na Kosovu.

- Mobilni operateri će nastaviti da rade, a telefonski pozivi između Kosova i centralne Srbije, naplaćivaće se kao i do sada kao lokalni, a ne međunardni pozivi i tako će biti sve do raspisivanja tendera koji je najranije moguć 2015 - naglasio je premijer.

Kosovo će tek za nekoliko godina dobiti međunarodni pozivni broj, jer to zahteva procedura, dodao je on. Situacija sa snabdevanjem električnom energijom neće se menjati u dogledno vreme, a imovinska pitanja su, za sada, ostavljena po strani, rekao je Dačić.

- Sve će ostati isto. Trudili smo se da našem narodu, koji inače teško živi, ne otežamo dodatno - rekao je on.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.