Izvor: Tanjug | Nedelja, 08.09.2013.| 22:26
Izdvojite članak Odštampajte vest

Pregovori Srbije i EU ipak ne pre januara

Uprkos pohvalama iz Brisela i Berlina za napore Srbije na putu ka EU, pregovori o pridruživanju naše zemlje Evropskoj uniji gotovo izvesno će početi, kao što je i planirano, u januaru, saznaje Tanjug iz evropskih izvora u Briselu.

- Postoji teoretska šansa da Savet EU na samitu u oktobru odluči da pregovori počnu ranije, ali verovatnoća da se to desi zaista je minimalna - rekao je Tanjugu funkcioner Evropske unije koji je želeo da ostane anoniman.

On je time odgovorio na spekulacije da Nemačka odustaje od tvrde politike prema Srbiji, te da bi – zbog napretka postignutog u dijalogu Beograda i Prištine, koji je pre neki dan zvanično pohvalila visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton – pregovori mogli biti otvoreni već ove godine.

U Briselu kažu da dinamika otvaranja pregovora nije uslovljena političkim otporom pridruživanju Srbije, koji je zaista smanjen, već proceduralnim razlozima i preokupiranošću evropskih institucija situacijom u Siriji.

Evropska komisija podneće sredinom oktobra redovan izveštaj o napretku Srbije u evropskim integracijama, ali Tanjugovi briselski sagovornici kažu da šefovi država i vlada, koji će se krajem tog meseca okupiti na samitu u Briselu, gotovo izvesno neće tada zvanično raspravljati o temama vezanim za proširenje.

- Svi čekaju da vide kako će izgledati nova nemačka vlada, koja do kraja oktobra gotovo sigurno neće biti oformljena, a još je važnije kako će proteći novembarski lokalni izbori na Kosovu - ukazao je funkcioner EU.

On je podsetio i da Savet EU tradicionalno raspravlja o pitanjima proširenja na decembarskim samitima, tako da će prva međudržavna konferencija kojom se zvanično otvaraju pregovori sa Srbijom najverovatnije biti održana u januaru.

Analitičarka Evropske inicijative za stabilnost Aleksandra Stiglmajer kaže da, uprkos nekim najavama u beogradskoj štampi, nema nikakvih znakova da se Nemačka sprema da promeni politiku prema Srbiji.

- Naprotiv, od svojih sagovornika dobijam stalna uveravanja da će Berlin nastaviti da insistira na strogom poštovanju svih kriterijuma za otvaranje pregovora, možda još tvrđe nego ranije - kaže ona za Tanjug, dodajući da se to odnosi ne samo na problem Kosova, nego i na borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Stiglmajer ukazuje i da su sve spekulacije o zaokretu u nemačkoj spoljnoj politici preuranjene, s obzirom na to da je izborna kampanja u toj zemlji još u toku.

- I pored svih napora koje Beograd ulaže, januar i dalje ostaje najizgledniji datum za otvaranje pregovora - tvrdi ona.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.