Izvor: Tanjug | Četvrtak, 05.09.2013.| 14:25
Izdvojite članak Odštampajte vest

Za osam meseci 2013. u RB "Kolubara" iskopano 19,6 miliona tona lignita

Rudarski basen "Kolubara" saopštio je danas da je, imajući u vidu rezultate za prvih osam meseci, na dobrom putu da premaši godišnju proizvodnju od 30 miliona tona uglja.

Na četiri površinska kopa - poljima B i D, "Tamnava-Zapadnom polju" i "Velikim Crljenima", za osam meseci proizvedeno je i isporučeno 19,6 miliona tona uglja, što je za 3,5% više od plana.

Tom proizvodnom uspehu značajan doprinos je dala avgustovska proizvodnja, kada je otkopano 2,8 miliona tona uglja. Zahvaljujući radu moćnih bagera i ugljenih sistema dnevno je sa površinskih kopova "Kolubare" isporučivano po 90.000 tona uglja.

U istom periodu, što je preduslov povećane eksploatacije uglja u Kolubarskom ugljenom basenu, otkopano je više od 45 miliona kubika otkrivke, za 3,5% više od plana.

Zahvaljujući kolubarskom lignitu iz koga se proizvodi električna energija u Termoelektrani "Nikola Tesla", kao i dobrom radu drugih termoelektrana i hidroelektrana, u EPS-u je ostvarena rekordna šestomesečna proizvodnja struje od 19 milijardi kilovat-sati, navedeno je u saopštenju.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.