Izvor: eKapija | Sreda, 04.09.2013.| 19:31
Izdvojite članak Odštampajte vest

Veliki igrači sa povećanjem prometa, ali oštrim padom profita - "Coface" objavio studiju o 500 najuspešnijih kompanija Centralne i Istočne Evrope

Uprkos ekonomskoj krizi, kod najboljih 500 igrača u regionu Centralne i Istočne Evrope promet je povećan za 5%, na više od 628 mlrd EUR u 2012. Međutim, ovakav učinak nije doveo do stabilnog razvoja u neto profitu. Dok su u 2011. najbolje kompanije iz CIE poboljšale svoj profit, on je opao za skoro 32%, sa 30 mlrd EUR na 20 mlrd EUR u 2012, pokazala je lista "CEE Coface Top 500".

Ovu godišnju studiju o 500 najuspešnijih kompanija u Centralnoj i Istočnoj Evropi, međunarodna kompanija za kreditno osiguranje "Coface" objavljuje po peti put. Ta lista rangira 500 najvećih kompanija u regionu po prometu i dodatno analizira dalje podatke kao što su broj zaposlenih, okvir preduzeća, sektori i tržište.

Studija pokazuje i da se broj zaposlenih u CIE Top 500 pozitivno se razvija, neznatno je porastao za 1,5% u odnosu na prošlu godinu. Međutim, slika je prilično heterogena, povećanje stope nezaposlenosti uglavnom ide ruku pod ruku sa visokom stopom otpuštanja u najboljim kompanijama.

Čak i za evropske zemlje u usponu, 2012. i 2013. bile su teške godine, kazala je Katarzyna Kompowska, izvršna direktorka kompanije "Coface" za Centralnu Evropu,

- Međutim, analiza 500 najvećih kompanija pokazuje da čak i u nemirnim ekonomskim vremenima postoji potencijal za rast. Najbolji igrači u CIE povećali su promet za 5%, i pokazali njihov značaj ne samo u regionu, već i za Evropu i njihove glavne zemlje za trgovinu u inostranstvu - rekla je on.

3 najuspešnije zemlje: Poljska, Mađarska i Rumunija

Većina velikih igrača iz regiona CIE opet dolazi iz Poljske, koja pokriva više od jedne trećine najboljih kompanija u ovoj oblasti (171 kompanija, 34,2 %). Pri tome, ova zemlja bi mogla da uveća svoje vođstvo (2011: 31,8 % najboljih kompanija). Najbolje poljske kompanije mogu generisati promet od 234 mlrd EUR, što predstavlja povećanje od 6% u odnosu na prošlu godinu. Uprkos gubitku od 30%, poljske kompanije opet ostaju na vrhu u pogledu neto profita (2012: 8.460 mil EUR; 2011: 12.014 mil EUR). Ova zemlja je pokazala - posle najjačeg rasta BDP-a u EU u 2011. - naglo usporavanje u 2012, dok je nelikvidnost dostigla rekordni nivo u isto vreme.


Mađarska je druga po redu zemlja sa najvećim brojem kompanija (66; 13,2%) među top 500 zemalja u regionu CIE. Mađarska je bila na trećem mestu u 2011. - iako je učinak mađarske privrede (BDP) opao za 1,7%, promet vodećih kompanija neznatno je porastao na 240 mlrd EUR (+2,2%). Preporučuje se brižljivo praćenje zemlje jer se neto profit smanjuje iz godine u godinu (-27,5%).

Po prvi put, Rumunija je izbacila Ukrajinu sa podijuma i vinula se sa petog na treće mesto. Ovo se može objasniti povećanjem od 22,7% kompanija i ukupno 54 kompanije na listi. Uprkos većem broju kompanija u top 500, promet je bio slab i to je ostavilo Rumuniju na petom mestu (48.559 mil EUR, +10,8%). Takođe je zauzela peto mesto u pogledu neto profita (+37,7%).

Ukrajina, koja je bila na drugom mestu u 2011, izgubila je svoju poziciju jer su preduzeća loše poslovala i 28 njih je ispalo iz Top 500.

Pobednici i gubitnici

Naftni i gasni sektor opet donosi većinu preduzeća na listu "Coface CEE Top 500". 65 kompanija generisalo je profit od ukupno 162 mlrd EUR (+6%). Posebno u ovom sektoru, 2012. je bila teška godina, ukupni neto profit smanjio se za -34,6%.

Na drugom mestu - i daleko iza - nalazi se sektor energetike. 51 kompanija nije čak ni postigla promet upola onoliki koliki je bio promet sektora nafte i gasa (76 mlrd EUR). Prosečna stopa rasta u sektoru prilično je obećavajuća (+11%), ali su kompanije iz ovog sektora reagovale su na smanjenje tražnje energije usled recesije otpuštanjem zaposlenih (-12,9%) i morale su da podnesu oštar pad profita.


Automobilski sektor je uspeo ove godine da uđe u top 3, kada se posmatra rang lista po sektorima - 42 preduzeća imala su skoro 63 mlrd EUR prometa, a najveći udeo došao je iz Češke i Slovačke (dovoljno je samo spomenuti "Škoda Auto S.S", "Volkswagen Slovačka", "KIA Motors"). Takođe se ovom sektoru mogu pripisati kompanije sa vrhunskim učinkom iz studije kao što su proizvodnja "Mercedes-Benz" iz Mađarske ili "Ford Rumunija". Iako je neto profit opao za skoro 33%, kompanije u ovom sektoru zaposlile su dodatnih 6.500 ljudi.

Najveće povećanje prometa prijavila su preduzeća za distribuciju automobila, prehrambena industrija i veleprodaja. U okviru liste Top 500, više sektora pokazalo je tendencije pada: građevinarstvo, elektronika, metalna industrija, rudarstvo i telekomunikacije. Izgradnja je tradicionalno najviše pogođena ekonomskom krizom, sedam kompanija ovog sektora koje su zastupljene u ovoj studiji imale su pad prometa (-9%) i broja zaposlenih (-8% u 2012.), i takođe najveća nelikvidnost u Centralnoj i Istočnoj Evropi uglavnom dolazi iz građevinskog sektora.

CIE: Privreda i dalje bori, region je heterogen više nego ikad


Širom zemalja CIE, može se uočiti neravnomeran razvoj, sa prosečnim godišnjim rastom od 1,2% u odnosu na 5% u tržištima u usponu. Od 2011. stopa nesolventnosti se gotovo utrostručila, a za 2013. se očekuje dalji rast.

Ali ako se pogleda pažljivije, očigledno je da su zemlje CIE nehomogenije nego ikad: Dok se neke još uvek bore sa recesijom i negativnim stopama rasta BDP-a, druge beleže stabilan ekonomski rast. BDP po glavi stanovnika kreće se između nešto ispod 3.000 EUR u Ukrajini do preko 17.000 u Sloveniji. Neke zemlje - poput Češke - veoma su bile pogođene recesijom u evrozoni, druge kao što je Estonija imale su značajnu stopu rasta. Stopa nesolventnosti dramatično je porasla u Bugarskoj i Hrvatskoj, dok su Estonija i Letonija imale stvaran pozitivni razvoj.

Katarzyna Kompowska zaključila je da je u situciji sa svim tim različitim, nehomogenim događanjima "veoma jvažno da se različita tržišta veoma pažljivo posmatraju".

- Mi ćemo nastaviti da pratimo dešavanja u evropskim zemljama u usponu. Kao snažan i obećavajući region za ekonomski napredak u Evropi, izuzetno je važno da se obrati pažnja na poslovne prilike koje tu postoje - kazala je ona.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.