NavMenu

Još "neozbiljnih" investitora - SEWEA upozorio da pet vetroparkova ima nevalidne građevinske dozvole

Izvor: eKapija Sreda, 04.09.2013. 15:09
Komentari
Podeli

Najmanje 36 MW, od ukupne kvote od 500 MW koja je odborena za vetroparkove, zauzeto je projektima sa građevinskim dozvolama koje nisu validne. Reč je o pet vetroparkova u Zaječaru i Tutinu – rekla je Ana Brnabić, predstavnica Srpskog udruženja za energiju vetra (SEWEA), na današnjoj konferenciji o obnovljivim izvorima energije u organizaciji "Danas Conference".

Brnabić je navela da građevinske dozvole za vetroparkove izdaje Ministarstvo građevinarstva, dok se za Vojvodinu treba obratiti Pokrajinskom sekretarijatu za urbanizam.

- Za vetroparkove Vrška čuka 1, 2, 3 i 4 u Zaječaru, dozvole su izdate od lokalnih samouprava iako je to suprotno Zakonu o planiranju i izgradnji. Na osnovu tog nevalidnog dokumenta su dobili privremeni status povlašćenog proizvođača električne energije. Naše udruženje je ukazalo na taj problem i Ministarstvo građevinarstva je donelo rešenje o ukidanju tih građevinskih dozvola izdatih u martu 2013. godine. To rešenje smo poslali Ministarstvu energetike, međutim taj PPP status im još nije oduzet – objašnja Brnabić u razgovoru za "eKapiju".

Predstavnica SEWEA je napomenula da je za vetropark "Derveč 1" u Tutinu, takođe, građevinsku dozvolu izdala lokalna samouprava.

- Mi smo to ukazali ministarstvu, ali nemamo vremena da ponovo prolazimo ceo proces da im se ukine dozvola. Mislili smo da će to da preuzmu nadležne institucije. Ako je već neko uspeo da izbegne Zakon o planiranju i izgradnji i dobije nevalidni dozvolu, valjda se to proverava prilikom aplikacije za privremeni status povlašćenog proizvođača.

Brnabić je uverena da se ti projekti vetroparkova nikada neće realizovati i pita da li je posao SEWEA da otkirva neozbiljne investitore umesto da radi svoj posao.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

03.06.2023.  |  Industrija, Saobraćaj

Air Serbia dodaje u flotu Dash 8-400?

Air Serbia od 12. juna dodaje u flotu jedan Dash 8-400, prenosi zamaaero.com. Avion je uzet u "wet lease" od nemačke ACMI kompanije Avanti Aira. Ovo je prvi put da kompanija ima ovaj avion u floti, dodaju. - Prema neslužbenim i nepotvrđenim nformacijama Air Serbia će pribaviti još jedan Dash 8-400, te bi ovi avioni trebalo da zamene AirConnectova dva ATR 72-600, sa kojim Er Srbija nije zadovoljna zbog brojnih otkazivanja letova - navedeno

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.