NavMenu

Još "neozbiljnih" investitora - SEWEA upozorio da pet vetroparkova ima nevalidne građevinske dozvole

Izvor: eKapija Sreda, 04.09.2013. 15:09
Komentari
Podeli

Najmanje 36 MW, od ukupne kvote od 500 MW koja je odborena za vetroparkove, zauzeto je projektima sa građevinskim dozvolama koje nisu validne. Reč je o pet vetroparkova u Zaječaru i Tutinu – rekla je Ana Brnabić, predstavnica Srpskog udruženja za energiju vetra (SEWEA), na današnjoj konferenciji o obnovljivim izvorima energije u organizaciji "Danas Conference".

Brnabić je navela da građevinske dozvole za vetroparkove izdaje Ministarstvo građevinarstva, dok se za Vojvodinu treba obratiti Pokrajinskom sekretarijatu za urbanizam.

- Za vetroparkove Vrška čuka 1, 2, 3 i 4 u Zaječaru, dozvole su izdate od lokalnih samouprava iako je to suprotno Zakonu o planiranju i izgradnji. Na osnovu tog nevalidnog dokumenta su dobili privremeni status povlašćenog proizvođača električne energije. Naše udruženje je ukazalo na taj problem i Ministarstvo građevinarstva je donelo rešenje o ukidanju tih građevinskih dozvola izdatih u martu 2013. godine. To rešenje smo poslali Ministarstvu energetike, međutim taj PPP status im još nije oduzet – objašnja Brnabić u razgovoru za "eKapiju".

Predstavnica SEWEA je napomenula da je za vetropark "Derveč 1" u Tutinu, takođe, građevinsku dozvolu izdala lokalna samouprava.

- Mi smo to ukazali ministarstvu, ali nemamo vremena da ponovo prolazimo ceo proces da im se ukine dozvola. Mislili smo da će to da preuzmu nadležne institucije. Ako je već neko uspeo da izbegne Zakon o planiranju i izgradnji i dobije nevalidni dozvolu, valjda se to proverava prilikom aplikacije za privremeni status povlašćenog proizvođača.

Brnabić je uverena da se ti projekti vetroparkova nikada neće realizovati i pita da li je posao SEWEA da otkirva neozbiljne investitore umesto da radi svoj posao.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.05.2024.  |  Energija

Izraelska kompanija Nofar Energy u Adi počela gradnju najveće solarne elektrane u Srbiji - Projekat vredan 25 mil EUR

Nofar Energy postavio je kamen temeljac za najveću solarnu elektranu u Srbiji. Projekat je vredan 25 mil EUR sa procenom godišnje proizvodnje električne energije od 33.150.000 kWh. Danas je izraelska kompanija Nofar Energy postavila kamen temeljac za dve solarne elektrane kapaciteta 26 MW. Po ukupnom kapacitetu, ovo je najveći solarni park koji bi trebalo da bude priključen na mrežu do kraja godine. Ovim činom počinje izgradnja dve

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.