Izvor: Politika | Sreda, 19.01.2005.| 12:00
Izdvojite članak Odštampajte vest

Upućen javni poziv za privatizaciju Beogradske industrije piva (BIP)

Do sredine aprila 2005 god Beogradska industrija piva, po svoj prilici, dobiće novog vlasnika. Za kupovinu je za sada zainteresovano 5 ponuđača, pored ostalih i jedna domaća firma, a u opredeljivanju za novog gazdu, sem visine ponuđene cene, biće presudan i socijalni program, kao i vrednost planiranih investicija.

Jedna od varijanti privatizacije BIP-a, koji pokriva 8% proizvodnje piva na srpskom tržištu jeste i formiranje konzorcijuma više ponuđača, na čelu sa jednom firmom, zainteresovanom za kupovinu pogona za proizvodnju piva, dok bi ostala 4 pogona (za proizvodnju slada, sokova, mineralne vode i sirćeta) bila ponuđena, takođe tenderskom prodajom, nekom drugom kupcu.

Država u BIP-u, koja ima paket od 51,31% akcija, menadžment i Sindikat ove firme dogovorili su saradnju od samog starta, od momenta objavljivanja javnog poziva Agencije za privatizaciju, dan pred Novu 2005 god. Saradnja podrazumeva i dogovor kako da se zaštite interesi malih akcionara koji poseduju paket od 48,69% kapitala ove firme. Budući vlasnik će biti u obavezi da od njih otkupi sve ponuđene akcije u roku od godinu dana.

Do 31. januara zainteresovani za tendersku kupovinu firme treba da, na ime otkupa dokumentacije, uplate 7.500 EUR. Poslednji dan za kompletiranje ponuda je 14. mart 2005 god. Zaposlenih u BIP-u ima oko 2.000, a treba da ih ima oko 700.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.