NavMenu

Emiraćani zainteresovani za saradnju sa "Budimkom"

Izvor: Tanjug Ponedeljak, 02.09.2013. 16:04
Komentari
Podeli

Predstavnici kompanije "Al.Rawaved" iz Abu Dabija zainteresovani su za saradnju sa fabrikom "Budimka" u restrukturiranju, izjavio je danas Tanjugu direktor te požeške fabrike, Đorđe Stevanović.

Prema njegovim rečima, Emiraćani su posetili fabriku i obišli pogone preduzeća kako bi se upoznali sa prerađivačkim i proizvodnim kapacitetima.

- Sa predstavnicima kompanije iz Abu Dabija, koji su uzeli biznis plan, dolazili su i nadležni iz Ministarstva finansija, međutim, još nije sklopljen bilo kakav ugovor - naveo je Stevanović i kazao kako očekuje da će u budućem periodu biti postignut dogovor o strateškom partnerstvu.

Međutim, kao jedan od velikih problema on navodi neefikasnost administracije i odsustvo saradnje sa državom.

- U februaru smo podneli zahtev za izlazak iz postupka restrukturiranja, imajući u vidu činjenicu da je počeo oporavak "Budimke" - istakao je on.

Fabrika je, kako kaže, pozitivno poslovala u prethodne tri godine, a sve proizvodne linije, osim za preradu mesa, su osposobljene.

- Sa nemačkom kompanijom ugovorili smo izvoz pekmeza u vrednosti od milion evra samo za ovu godinu - rekao je Stevanović, dodajući da ovo požeško preduzeće proizvode plasira i na tržištima Belgije, Poljske, Holandije, Austrije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore i Kosova i Metohije.

Osim prerade i proizvodnje, "Budimka" se jednim delom bavi i primarnom poljoprivrednom proizvodnjom.

- Pre dve godine na našem imanju zasadili smo oko 10 hektara jabuke, a poseban akcenat stavili smo na zdrav sadni materijal i sortiment koji smo prilagodili mikroklimatskim uslovima - navodi Stevanović.

"Budimka" je osnovana krajem četrdesetih godina prošlog veka. Razvijala se sve do 1990. godine kada počinju problemi koji su, kako se verovalo, završeni 2008. godine privatizacijom, koja je, međutim, raskinuta 2010. Fabrika ima 120 radnika, a bavi se proizvodnjom marmelada, džemova, sokova i povrća.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Vesti

Srbija i Kenija jačaju privrednu saradnju - Povezivanje privrede i zapošljavanje radnika

Privredna komora Srbije (PKS) i Privredna komora Kenije (KNCCI) potpisaće Memorandum o saradnji u cilju snažnijeg povezivanja dve privrede u sektorima medicine i farmacije, poljoprivrede, građevinarstva, turizma, IKT-a i metalske industrije, kao i u sferi angažovanja kadrovskih kapaciteta iz Kenije na teritoriji Otvorenog Balkana, dogovoreno je na sastanku Marka Čadeža, predsednika PKS i Erika Rutoa, predsednika KNCCI. Čadež je na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.