NavMenu

Kragujevac ima prvi slatkovodni akavarijum u Srbiji

Izvor: Tanjug Petak, 10.11.2006. 15:33
Komentari
Podeli

Prvi slatkovodni akvarijum u našoj zemlji, otvoren na Prirodno-matematičkom fakultetu u Kragujevcu, odnedavno ima i dve vrste riba koje potiču iz vremena dinosaurusa a koje su retkost i u akvarijumima u svetu.

"Reč je o ribama koje vode poreklo iz Afrike a koje su poznate kao dvodihalice i koje su u evolucionom stepenu razvoja - iz vremena dinosaurusa", izjavio je docent dr Vladica Simić, rukovodilac Akvarijuma koji postoji već oko sedam godina.

Prema rečima dr Simića, dvodihalice su ostale na tom primitivnom razvojnom stepenu tako da imaju osobine primitivnih riba. Inače, žive u vodama Afrike gde vodeni bazeni presušuju.

"Kada presuše vodeni bazeni dvodihalice dišu pomoću pluća jer je reč o ribama koje imaju neku vrstu modifikacije i mogu da dišu kao životinje na kopnu", objašnjava Simić.

Ono što, takođe, čini specifičnim ovaj Akvarijum je i bogata kolekcija afričkih ciklida intenzivnih boja od žute, plave, crvene do šarenih. To su ribe slatkih voda.

U mrestilištu Akvarijuma se ta vrsta veoma uspešno razmnožava, tako da posetioci mogu da vide veliku zbirku ovih najlepših i najinteresantnih riba slatkih voda.

Akvarijum je dosad posetilo nekoliko stotina hiljada lica. Dolaze organizovano škole iz cele Srbije, ima turističkih poseta dece i odraslih, kao i penzionera.

"Deca, zavisi kog su uzrasta i da li su pripremljena, obično se interesuju za nešto novo ili odmah izražavaju želju da vide životinje koje su poznate po agresivnosti i veličini - piranu i pitona", kazao je Simić.

Akvarijum u Kragujevcu ima piranu koja se hrani biljnom hranom i koja je bezopasna, ali ima i veliku koja jede raznovrsnu hranu i kojoj je mesečno potrebno šest kilograma mesa.
Specifično je i to što se u oko 300 akvarijuma verno oslikavaju prirodna staništa, a posebno su naglašene vrste koje žive u rekama i jezerima Balkana.

Akvarijum raspolaže kolekcijom od oko 350 biljnih i životinjskih vrsta iz vodenih ekosistema kako naše zemlje i Balkanskog poluostrva, tako i tropskih i suptropskih područja Afrike, Azije, Australije i Južne Amerike.

Posetioci uz pomoć stručnog vodiča mogu videti egzotične tropske ribe, ali i ribe naših potoka, reka i jezera, kao što su pastrmka, mrena, štuka, smuđ, šaran, som, kečiga...
Pored riba u zbirci akvarijuma su i vodozemci - žabe i daždevnjaci, gmizavci - kornjače i zmije, ali i različite vrste beskičmenjaka - dupljari, planarije, gliste, pijavice, puževi, školjke, rakovi...

Akvarijum je otvoren kao deo Instituta za biologiju Prirodno-matematičkog fakulteta u Kragujevcu, a njegova uloga je konzervacija ugroženih vrsta kopnenih voda koja se sprovodi na naučno-istraživačkom i edukativnom nivou.

Proučavanje gajenja i čuvanja, a posebno razmnožavanja vodenih organizama, naročito retkih i ugroženih vrsta, u akvarijumskim uslovima je jedan od programa hidrobiološke labaratorije ovog Instituta.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.