NavMenu

Sedamdeset i pet godina istorije - Kako je krah berze na Vol Stritu izrodio "Nescafe"

Izvor: IN STORE Trade MAGAZINE Ponedeljak, 26.08.2013. 18:55
Komentari
Podeli



Priča o "Nescaféu" počinje davnih tridesetih godina dvadesetog veka, tačnije 1938. godine, kada je kompanija "Nestlé" predstavila instant kafu napravljenu korišćenjem naprednih procesa tehnologije proizvodnje kafe. "Nescafé" ove godine obeležava 75 godina postojanja, kao vodeći brend na svetskom tržištu u kategoriji instant kafe.

Sve je počelo krahom berze na Vol stritu i dramatičnim padom cena kafe, kada je u skladištima u Brazilu ostala velika količina kafe koja nije mogla da se plasira na tržište. Tada se rodila ideja da se preostale zalihe kafe pretvore u rastvorljive kockice, čiji bi rok trajanja bio duži i koje bi se u tom obliku plasirale potrošačima. Hemičar dr Max Morgenthaler se pridružio kompaniji i tada su pokrenuta opsežna istraživanja, kako bi se pronašlo rešenje i receptura za proizvodnju kvalitetne instant kafe. Posle nekoliko godina istraživanja i traženja najboljeg rešenja, dr Morgenthaler je, koristeći specifične tehnologije, pronašao inovativno rešenje kako da se proizvede prah rastvorljive kafe.

Tako je nastao proizvod pod imenom "Nescafé", koji je 1. aprila 1938. godine zvanično predstavljen u Švajcarskoj. U gradu Orbe, pokrenuta je velika proizvodna linija za ekstrakciju kafe procesom dehidratacije zrna. Brend je lansiran u Velikoj Britaniji, a dva meseca kasnije i u Sjedinjenim Američkim Državama. Do aprila 1940. godine, "Nescafé" se prodavao u 30 zemalja širom sveta.

"Nescafé" i Drugi svetski rat

Prvi veliki proboj na tržište "Nescafé" je napravio tokom Drugog svetskog rata, kada se više od trećine svetske proizvodnje "Nescaféa" konzumiralo u Švajcarskoj, Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Državama. Rok trajanja, koji je znatno duži nego kod sveže kafe, kao i jednostavna i brza priprema, doprineli su popularnosti ove kafe. Prodaja je u tom periodu udvostručena, dok je veliki deo proizvodnje bio usmeren na snabdevanje američkih trupa. Kako bi se odgovorilo na zahteve tržišta, u to vreme su sagrađene i dve fabrike u SAD.

Razvoj brenda i inovacije

Od svojih početaka, kompanija "Nestlé" je zasnivala uspeh na istraživanjima i inovacijama. Tako je 1952. godine napravljena prva inovacija u fabrici u Francuskoj.

Osim na razvoju tehnologije proizvodnje instant kafe, rađeno je i na unapređenju pakovanja. Tako je šezdesetih godina prvi put korišćena staklena ambalaža, kako bi se očuvala svežina kafe, a proizvod je plasiran u Evropi i Japanu. U istom periodu, 1965. godine, nastaje poznati "Nescafé Gold", napravljen od visokokvalitetnih arabika zrna kafe, blage jačine i niskog sadržaja kofeina. Ovaj brend je prvi koji je proizveden tehnologijom hladnog sušenja.

Devedesetih godina, istraživači su usavršili tehnologiju koja se koristi kako bi se dobila bogata kremasta tekstura mlečne pene, koja se nalazi u "Nescafé Cappuccinu".

"Nescafé" danas

Koliko je kafa deo naše svakodnevice govori i činjenica da je upravo kafa drugi najkorišćeniji proizvod na svetu, posle nafte. Upravo zbog toga, "Nescafé" svoj asortiman prilagođava ukusima lokalnih potrošača, pa ne čudi činjenica da u svetu postoji više od 200 različitih ukusa "Nescaféa".

Svoj bogati asortiman proizvoda "Nescafé" je u aprilu proširio novim brendom, kreiranim posebno za tržište našeg regiona - "Nescafé Caffè&Latte". Novi proizvod nastao je kao odgovor kompanije "Nestlé" na zahteve tržišta za jednako kvalitetnim, a istovremeno cenovno prihvatljivijim proizvodima.

Prema istraživanjima, prvi izbor svakog petog stanovnika Srbije prilikom kupovine je "Nescafé kafa", što nije neobično ukoliko se ima u vidu širok asortiman proizvoda koji nudi. Od ove godine, kafopije mogu uživati uz blagi ukus "Nescafé Classic Mild" ili započeti svoj dan energijom u šoljici kafe napravljene sa "Nescafé Classic Strong" kafom. Kremasti Cappucino, jaki espresso, "Nescafé Gold", raznovrsna ponuda 2u1 i 3u1 kafa, kao i "Nescafé Xpress", koji je već pripremljen i nudi instant užitak, samo su neki od omiljenih ukusa koji se mogu naći na našem tržištu. Uz sve ove proizvode "Nescafé Classic Decaffeinated" postaraće se za savršen završetak dana.

Sa širokim izborom "Nescafé" proizvoda, od kafe bez kofeina do kremastog Cappuccina, pitanje više nije "Želite li kafu?", već "Koju kafu želite?".

Brojke

5.500 šoljica Nescaféa se popije svake sekunde širom sveta
Nescafé je prisutan u više od 180 zemalja

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet iz magazina "InStore", avgust 2013)

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Energija, IT, Telekomunikacije

EPS pustio u rad mobilnu aplikaciju "Uvid u račun"

Elektroprivreda Srbije (EPS) pustila je u rad mobilnu aplikaciju "EPS Uvid u račun". Putem aplikacije, domaćinstva i mali kupci imaju mogućnost da na mobilnom telefonu, na veoma jednostavan način prate potrošnju električne energije, plate račune, provere mesečne zaduženja i uplate tri godine unazad, kao i da dobiju obaveštenja i ulože prigovor., saopštio je EPS. Mobilna aplikacija "EPS Uvid u račun" dostupna je korisnicima na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.