NavMenu

Na Jabučko ravnište stižu tri investitora - U 2014. izgradnju počinje "Falkensteiner", ali i dve kompanije iz Srbije

Izvor: eKapija Utorak, 27.08.2013. 15:54
Komentari
Podeli
Kondoteli koje će graditi "Falkensteiner"Kondoteli koje će graditi "Falkensteiner"
Stara planina nikada nije bila interesantnija investitorima nego ovog leta. Knjaževačku lepoticu žele i strani i domaći ulagači, pa je tako u narednih godinu dana očekuje početak realizacije čak tri velike investicije!

Vesti ovih dana stižu sa svih strana, a najsvežija je da će kompanija "Falkensteiner" (FMTG), koja već upravlja hotelom na Jabučkom ravništu, uložiti oko 30 mil EUR u izgradnju šest kondotela. Osim austrijskog lanca, na Staru planinu uskoro dolaze i dva domaća investitora. Jedan od njih, kako "eKapija" saznaje, u višeporodične apartmane (takozvane multifemili kuće) uložiće oko 700.000 EUR, dok će drugi takođe graditi kondotel (hotel sa apartmanima), vredan oko milion evra.

Šta će, gde i kojom dinamikom biti sagrađeno na Jabučkom ravništu, za naš portal objašnjava Miroljub Božinović iz Javnog preduzeća "Stara planina".

"Falkensteiner" sa još 300 apartmana


Nakon dobrih rezultata hotela "Falkensteiner Stara planina", Austrijanci su se odlučili da nastave za razvojem turističkog rizorta na najvišoj planini istočne Srbije.

Kondoteli, koji se sastoje isključivo od apartmana, sa određenim zajedničkim sadržajima, manji su od "klasičnih" hotela. Prema potpisanom memorandumu, "Falkensteiner" će u prvoj fazi, koja će početi dogodine, sagraditi tri ovakva objekta. Planirano je da oni budu gotovi do kraja 2016. Preostala tri gradiće se od 2017. do kraja 2019. godine.
Raspored novih objekata - na lokaciji 1 domaća kompanija će graditi kondotel, na lokaciji 2 druga domaća kompanija multifemili kuće, dok će FMTG na 3. lokaciji graditi šest kondotelaRaspored novih objekata - na lokaciji 1 domaća kompanija će graditi kondotel, na lokaciji 2 druga domaća kompanija multifemili kuće, dok će FMTG na 3. lokaciji graditi šest kondotela

Država obezbeđuje zemljište, prateću infrastrukturu i potrebne dozvole, a strani investitor – novac.

- Predviđena ukupna površina objekata iznosi oko 35.000m2, a imaće ukupno oko 1.000 kreveta. Svaki od ovih kondotela imaće otprilike po 50 smeštajnih jedinica, odnosno apartmana – pojašnjava Božinović za naš portal.

- Izgradnja tih kondotela neće moći da traje duže nego što je dogovoreno, jer će država tražiti garancije za rokove – kaže naš sagovornik, koji dodaje da, međutim, nije isključeno da objekti budu završeni i pre nego što se sada očekuje.

"Falkensteiner" će i upravljati ovim objektima, kada oni budu gotovi.

- Da li će kasnije biti prodati, ili će kompanija nastaviti da upravlja, videće se u budućnosti. Pretpostavljamo da će kondoteli najverovatnije ostati u rukama FMTG, budući da hotel "Falkensteiner Stara planina" niže uspehe – dodaje Božinović.

Stiže i srpski kapital

Budući izgled konodtela koji će graditi investitor iz Srbije (Foto: Jpstaraplanina.rs)Budući izgled konodtela koji će graditi investitor iz Srbije

No, Austrijanci nisu jedini koji su zainteresovani da od Jabučkog ravništa naprave "srpske Alpe".

Da se Stara planina ozbiljno sprema za nove turističke atrakcije, "eKapija" je nedavno saznala i iz potpuno "druge priče". Država se ove godine dala u potragu za suinvestitorima i za druge objekte, pa su tako za izgradnju hotelsko-apartmanskog kompleksa, kao i višeporodičnih apartmana (multifemili kuća), bila raspisana dva tendera.

Kako je naš portal objavio pre samo nekoliko dana, na drugi javni poziv, koji je trajao od kraja juna do početka avgusta, javila se jedna domaća kompanija. Iako nismo doznali ko je u pitanju, nije tajna da su pregovori u punom jeku, i da se potpisivanje ugovora očekuje u narednih desetak dana.

Ono što, istina, do sada nismo znali, jeste da je i prvi tender, koji je trajao od početka maja do kraja juna, bio uspešan, te da će na Staroj planini graditi još jedna domaća kompanija!
Gondola na Staroj planini (Foto: skijalistasrbije.rs)Gondola na Staroj planini

- Jedan domaći investitor gradiće kondotel vredan oko milion evra, a drugi tri višeporodična apartmana, vredne oko 700.000 EUR. To su predračunske vrednosti investicija – kaže naš sagovornik iz Javnog preuzeća "Stara planina".

Stara planina je, inače, gotovo pet meseci godišnje pod snegom. Zahvaljujući svojoj nadmorskoj visini ima odličan potencijal za izgradnju dugih staza za alpsko skijanje. Na Jabučkom ravništu nalazi se i prva gondola u Srbiji. U okviru ovog dela skijališta izgrađena je i četvorosedna žičara, i ski lift tako da je povezan sa delom skijališta na "Babinom zubu". Više od 13 kilometara odlično uređenih staza, različitih težina, pripremljene su za skijaše svih kategorija. Za ljubitelje ekstremnijih sportova, obezbeđena je staza za slobodnu vožnju.

Sa novim smeštajnim kapacitetima, Stara planina ozbiljno grabi ka društvu najznačajnjih domaćih zimskih centara. Ko je od srpskih biznismena rad da učestvuje u tome, saznaćemo u narednim nedeljama.

Gde ima dima...

Iako je i dalje samo u domenu nagađanja, Stara planina ovih dana našla je mesto i u priči o budućim investicijama Emiraćana, koji su kupili hotel Jugobanke na Kopaoniku. Navodno, prema nekim izvorima, šeici su zainteresovani da ulože u obnovu turističke infrastrukture i na Staroj planini.

M.S.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.05.2024.  |  Građevina

Vikend kuća RI na Zlatiboru - Kada se lakomontažni drveni objekat oslanja na stenu (FOTO)

Projekat kuće za povremeni boravak RI na Zlatiboru, za koji je bio zadužen studio a2arhitektura, nastao je kao rezultat inicijalnog zahteva klijenta da se na parceli pozicionira lakomontažni drveni objekat, koji je prethodno fabrikovan i spreman za isporuku i montažu, nakon postavljanja armirano-betonske osnove. Uzimajući u obzir prvenstveno geografske odlike terena i prostorna ograničenja parcele, pozicioniranje kuće trebalo je biti po

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.