NavMenu

Deset najplaćenijih IT zanimanja u 2013. godini

Izvor: eKapija Nedelja, 25.08.2013. 17:50
Komentari
Podeli

Najavljivane prognoze porasta potražnje za IT stručnjacima izgleda da su bile tačne. Prema nedavno sprovedenim istraživanjima, ove godine broj IT poslova se povećao za skoro polovinu. Samo u toku juna, na Nacionalnom birou za zapošljavanje u Sjedinjenim Američkim Državama našlo se čak 18.200 novootvorenih radnih mesta u oblasti IT-ja.

Iako se skoro svi IT stručnjaci mogu pohvaliti odličnom zaradom, koji od njih će biti najplaćeniji u 2013. godini?

Prema izveštaju američke firme za regrutaciju IT stručnjaka "Mondo", koja ima bazu od 1.500 stručnjaka, rast plata u ovoj oblasti je zapažen i dostiže šestocifrene iznose godišnje zarade.

Najviše novca može da očekuje onaj ko ima visoku upravljačku funkciju CIO (Chief Information Officer) u oblasti IT-ija, jer se na tom radnom mestu zarađuje mesečno skoro i do 15.000 EUR!

Jedna od profesija koje su doživele značajno povećanje zarade poslednjih godina je IT menadžer za bezbednost (IT Security Manager). Oni sada mogu da zarade i do 11.000 EUR mesečno. Činjenica da su podaci na mreži neprestano izloženi pretnjama, dovela je do toga da ovo zanimanje bude ne samo traženo i dobro plaćeno, nego da kompanije čak žele dodatno da plate oni koji su izuzetno stručni u ovoj oblasti.

Nešto manju zaradu od njih ima Software Architect - oko 10.000 EUR mesečno.

Jedno od IT zanimanja kojem u poslednje vreme najviše "skače" cena je stručnjak za razvoj Android aplikacija (Android Developer). Tableti i pametni telefoni postaju sve dostupniji velikom broju ljudi, a Android vlada na tržištu. Zbog toga i plata ovih stručnjaka u stopu prati najplaćenije IT poslove. Međutim, ovo zanimanje čeka izgleda još svetlija budućnost. Predviđa se da će ovo biti najbrže rastuće IT zanimanje i da će se ponuda poslova za razvoj mobilnih aplikacija do 2020. godine povećati za čak trećinu.

Pre nešto više od godinu dana u Beogradu je otvoren prvi obrazovni program specijalizovan za ovu oblast. "ITAcademy" je jedino mesto na kojem se zainteresovani mogu obučiti za razvoj mobilnih aplikacija.

- I u Srbiji su mobilne tehnologije sve prisutnije na tržištu. Oni koji se bave razvojem mobilnih aplikacija za Android i iOS operativne sisteme zarađuju više od hiljadu evra mesečno. Od marta prošle godine, kada smo oformili nov department na "ITAcademy" za programere mobilnih aplikacija, odškolovali smo više desetina IT stručnjaka za ovu oblast, a interesovanje stalno raste, pre svega što je to zanimanje kao novo na ovom tržištu sve traženije, a dodatno što su početne plate u regionu već oko 600-800 EUR - kaže Nikola Subotić, izvršni menadžer "ITAcadem"y.

Lista najplaćenijih IT zanimanja (prema statistici američkog "Monda"):


1. CIO - Chief Information Officer - od 12.000 do 14.400 EUR mesečno

2. CTO - Chief Technology Officer - od 9.000 do 13.000 EUR mesečno

3. CSO - Chief Security Officer - od 9.000 do 13.000 EUR mesečno

4. Vice President of Information Technology - od 8.000 do 13.400 EUR mesečno

5. IT Security Manager - od 9.000 do 11.000 EUR mesečno

6. Software Architect - od 9.000 do 10.600 EUR mesečno

7. Application Architect - od 8.500 do 11.500 EUR mesečno

8. Network Architect - od 8.200 do do 9.600 EUR mesečno

9. Android Developer - od 8.000 do 10.600 EUR mesečno

10. Data Warehouse Engineer - od 8.000 do 9.000 EUR mesečno.



Komentari
Vaš komentar

Top priče

14.04.2024.  |  Finansije

Mali: U februaru rast BDP-a od 5,9%

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da ekonomija Srbije "i dalje raste" i da je u februaru ostvaren rast bruto društvenog proizvoda (BDP) od 5,9%. Mali je za Prvu televiziju rekao da je takav rezultat "daleko iznad očekivanja". - Srbija nastavlja da raste dok je jedna Nemačka u recesiji a druge ekonomije mnogo sporije rastu. Potpuno kontrolišemo javni dug u odnosu na BDP i danas je na 48,5%. Trenutno imamo više od 400

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.