NavMenu

Vantelesna oplodnja o trošku države za još 1.000 parova - Potpisan sporazum o finansiranju

Izvor: Blic Četvrtak, 22.08.2013. 12:33
Komentari
Podeli
Novih 1.000 parova dobiće šansu za vantelesnu oplodnju o trošku države u Ginekološko-akušerskoj klinici u Višegradskoj u Beogradu, zahvaljujući sporazumu koji su danas u toj kllinici potpisali ministarska zdravlja Slavica Đukić-Dejanović, direktor Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Momčilo Babić, direktor GAK u Višegradskoj Aleksandar Stefanović i pomoćnik direktora Kliničkog centra Srbije Zlatibor Lončar.

Prošle godine u GAK u Višegradskoj obavljena su 344 ciklusa vantelesne oplodnje a u ovoj godini, prema trenutnim planovima, treba da ih bude ukupno 308.

- Bela kuga je jedan od najvećih problema naše države, a sterilitet je jedan od njenih najvećih uzroka. Zato smo se i odlučili na ovakav korak, da pomognemo da se što više parova opstvari u ulozi roditelja - rekla je ministarka zdravlja Slavica Đukić-Dejanović.

Direktor RFZO Momčilo Babić ocenio je da je potpisivanje sporazuma jedan od najznačajnijih događaja u ovoj godini.

- Dovešćemo i strane stručnjake da nam pomognu u organizaciji, mada mi imamo vrhunske ginekologe. RFZO planira da oni parovi koji ne budu mogli u ovoj klinici da ostvare svoje pravo, sklopi ugovor sa privatnim klinikama kako bi svih 1.000 planiranih parova u 2014. bilo podvrgnuto vantelesnoj oplodnji - rekao je Babić.

Jedan ciklus vantelesne oplodnje košta oko 250.000 dinara. Kaka je istaknuto, ovim sporazumom cena će biti niža, kao i da RFZO od sledeće godine planira da finansira i treći pokušaj vantelesne za oko 200 parova.

U GAK u Višegradskoj do sada je urađeno 245 vantelesnih oplodnji, u GAK "Narodni Front" 256, u KC "Vojvodina" 450, u KC u Nišu 350 i u Valjevu 150.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.