NavMenu

Posao u inostranstvu može biti prevara - Do plate "preko grane" samo sa registrovanim agencijama

Izvor: Tanjug Utorak, 20.08.2013. 16:59
Komentari
Podeli

Ministarstvo rada preporučilo je u utorak (20. avgust 2013.) građanima Srbije da posao u inostranstvu traže isključivo preko trenutno 60 registrovanih agencija za posredovanje prilikom zapošljavanja.

Sektor za zapošljavanje u Ministarstvu rada vrši nadzor nad radom agencija koje su dužne ugovorima sa domaćim ili inostranim poslodavcima u inostranstvu da obezbede građanima predviđene uslove rada, izjavila je Tanjugu savetnica u ministarstvu Ivana Čikarić.

Poslednji slučaj da su naši radnici obespravljeni trenutno je aktuelan u Urugvaju, gde srpski građevinci angažovani na izgradnji najveće fabrike celuloze na svetu ne mogu da naplate svoj rad.

- Da bi neko mogao da obavlja poslove u zemlji i inostranstvu mora da dobije dozvolu od Ministarstva rada, na pet godina sa mogućnošću produžetka - kazala je Čikarićeva.

Postoji i upućivanje po osnovu detašmana, a to je poseban vid poslovne saradnje izmedu preduzeća sa teritorije jedne države, koje na osnovu sklopljenog ugovora sa preduzećem iz druge države izvodi radove u toj državi i Srbija trenutno ima sporazum samo Nemačkom o upućivanju naših građevinskih radnika za rad u toj zemlji.

U 2012. je 137 poslodavaca, prema njenim rečima, uputilo 956 radnika po osnovu detašmana, a za 2012/13 detašmansku godinu odobrena je kvota od 2.770 radnika.

Čikarićeva je navela da se u proseku mesečno izda oko 1.474 radnih dozvola.

Prošle godine su agencije za zapošljavanje posredovale u inostranstvu za 403 osobe, a Nacionalna služba za zapošlavanje za 19 osoba - u Nemačkoj je zaposleno 15 medicinskih sestara i tri doktora je jedna medicinska sestra u Ugandi.

Što se tiče privatnih agencija za posrednovanje u zapošljavanje, naši radnici su išli na rad u Katar, Ujedinjene Arapske Emirate, Saudijsku Arabiju, Libiju, Norvešku, Makedoniju, Grčku, Švacjarsku, SAD i Nemačku.

Ove godine do 9. avgusta je upućeno za rad na inostranstvo 677 osoba u mnoge zemlje, kao što su Austrija, Rusija, Italija, Crna Gora, Nemačka, Ukrajina, Francuska, Hrvatska, Češka... , dok će broj onih koji su otišli posredstvom agencija da rade u inostranstvu tek biti poznat, jer su agencije dužne da periodično dostavljaju NSZ potatke o tome.

- Za agencije su predviđene velike kazne ako ne ispune svoje obaveze, a građani mogu da se raspitaju o agencijama i u ministarsrtvu - kažu u Ministarstvu rada.

Inostrani poslodavci su dužni da obezbede uslove rade i zaštitu radnicima odnosno najmanje jednak tretman - zdravstveno osiguranje, smeštaj i putne troškove.

Oštećeni radnici mogu da se obrate ambasadi naše zemlje ili konzulatu, koji kontaktiraju Ministarstvo rada, koje zatim vrši nadzor nad radom agencije ili ako nije registrovana agencija i pitanju - Ministarstvo rada šalje zamolinicu tržišnoj inspekciji da obavi svoj posao ako je reč o domaćoj firmi.

U slučaju da su radnici angažovani bez ikakvog posredovanja kod stane firme jedino mogu da se prijave konzularno-diplomatskom predstavništvu Srbije u toj zemlji i tako da probaju da zadovolje pravdu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.02.2024.  |  Finansije, Turizam, sport, kultura

Da li će se isplatiti Nacionalni stadion? - Ministarstvo finansija naručilo studiju izvodljivosti

Ministarstvo finansija raspisalo je tender za izradu Studije izvodljivosti za potrebe izgradnje Nacionalnog fudbalskog stadiona na teritoriji gradske opštine Surčin u Beogradu. Nabavka obuhvata 3 faze. Prva, konceptualizacija, podrazumeva pregled ciljeva koji se žele postići razvojem Nacionalnog stadiona, prezentaciju okvirnog plana projekta, prikaz prihvaćenog rešenja za izgled stadiona i funkcije, analizu sadržaja i uporednih praksi,

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.