Izvor: Novosti | Utorak, 07.11.2006.| 12:55
Izdvojite članak Odštampajte vest

Stižu grčki milioni za autoput Grabovica-Levosoja

Do kraja nedelje Srbija će uputiti grčkom ministarstvu inostranih poslova zvaničan zahtev za dodelu pomoći u iznosu od 100 mil EUR.

Taj novac iz "Helenic plana" Srbija dobija za izgradnju autoputa od Grabovnice do Levosoja, odnosno do makedonske granice. Ovo je uz tehničke i ostale finansijske detalje dogovoreno proteklog vikenda na sastanku radnih grupa dve zemlje u Solunu. Zajednički projekat biće ozvaničen na grčko-srpskom poslovnom savetu, koji se 23. i 24. novembra 2006. godine održava u Beogradu.

Prema rečima Dragana Penezića, pomoćnika ministra za ekonomske odnose sa inostranstvom, biće raspisana dva međunarodna tendera.

Prvi u martu 2007. godine kako bi izgradnja lakše deonice od Vladičinog Hana do Levosoja krenula već u junu. Drugi tender za najtežu deonicu, a to je izgradnja autoputa kroz Grdeličku glisuru, mogao bi da bude raspisan za godinu dana.

Kompletan posao vredan je oko 450 mil EUR. Od toga 100 mil je donacija Grčke, a ostatak novca, kako su najavili predstavnici Vlade Srbije, biće obezbeđen iz Nacionalnog investicionog plana.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.