NavMenu

Dobra vest za zadužene u švajcarcima - Franak slabi u odnosu na evro

Izvor: Blic Petak, 16.08.2013. 12:24
Komentari
Podeli

Dobra vest za zadužene u švajcarskim francima, očekuje se slabljenje ove valute u budućnosti. Ako se obistine projekcije analitičara Societe Generale banke, vrednost franka u odnosu na evro bi idućeg leta trebalo da bude 10% manja, jer su i sistemski rizici vezani za evro zonu sve manji.

Konkretno, to bi značilo da bi franak umesto 91,9 dinar, vredeo 83 dinara.

- S obzirom na to da se očekuje stabilizacija ekonomske situacije u evrozoni, uz postepen izlaz iz recesije, kao i politička stabilnost i uspešno sprovedene reforme u državama koje su visoko zadužene, realno je očekivati da će investitori zbog smanjenih rizika želeti da "izađu" iz Švajcarske. To će smanjiti tražnju za frankom, tako da će mu vrednost u odnosu na evro pasti, što bi, opet, u nekoj bližoj budužnosti značilo i niže rate za one koji imaju kredite indeksirane u švajcarskim francima - kaže Sonja Miladinovski, članica Izvršnog odbora Societe Generale banke.

Procenjuje se da bi rate za stambene kredite u francima u odnosu na 2011. mogle da budu manje i do 2% u proseku.

Ipak, treba biti oprezan u očekivanjima. I dalje postoji visoka percepcija rizika tako da ako se situacija ne stabilizuje u rokove koje neki investitori očekuju, a posebno u Grčkoj, Portugaliji, Španiji i Italiji, može se desiti da predviđeni scenario neće moći da bude ostvaren brzo niti lako.

Takođe, navode analitičari trebalo bi imati na umu da naglo usporavanje kineske ekonomije i turbulencije u SAD mogu negativno da utiču na Evropu kroz slabiji izvoz i veće kamatne stope. Ono što je takođe rizik je što postoji mogućnost da Švajcarska narodna banka iduće godine poveća kamatne stope kako bi neutralizovala rast cena nekretnina, a što bi moglo da ograniči pad vrednosti franka.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.