Izvor: B92 | Četvrtak, 15.08.2013.| 18:08
Izdvojite članak Odštampajte vest

Počeo izvoz IMT traktora u Kazahstan

(Foto: imt.co.rs)

IMT je od četvrtka (15. avgust 2013. godine) započeo da izvozi traktore za Kazahstan. Tri šlepera traktora su pošla na put dug 5.000 km i mogli bi da budu prvi znak toga da za ovog posrnulog giganta dolaze bolje dani.

Posle kolapsa, pred kojim je fabrika bila, bilo je potrebno mnogo energije da se proizvodnja pokrene. Pre samo šest meseci proizvodnja je stala, a danas se proizvede 90 traktora mesečno.

Ovi traktori možda ne izgledaju preterano moderno ali njih može da održava i priučeni mehaničar negde u Afričkoj džungli ili pustari srednje Azije. Kada ih naprave dobro - pokazali su se kao pouzdani. IMT 539 i IMT 549 sa duplom vučom su klasici srpske industrije traktora - malo elektronike, jeftino održavanje i niska cena u odnosu na zapadne traktore su razlog zbog kojeg vlada sve veće interesovanje u zemljama trećeg sveta baš za ovakve mašine.

- Mi izvozimo sada za Kazahstan ali imamo potražnju iz Makedonije, Ekvadora, Afrike, želimo da jedan model sa pekinsonovim motorom izvozimo za Evropu - kaže Milorad Pavlović , predsednik Upravnog odbora.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.