NavMenu

Četiri italijanske firme žele partnerstvo sa kruševačkom fabrikom "14. oktobar" - Dogovorena zajednička proizvodnja traktora i motokultivatora

Izvor: Tanjug Sreda, 14.08.2013. 15:47
Komentari
Podeli

Četiri italijanske firme koje se bave bave proizvodnjom poljoprivredne mehanizacije - "Facma", SAI, "Euromat" i "Mira Italia", potpisale su 13. avgusta sa kruševačkom industrijom mašina i komponenti "14. oktobar" pismo o namerama o proizvodnji, odnosno montaži hidrostatičnih traktora.

U pismu koje su predstavnici ovih firmi potpisali u italijanskom gradu Vitorkjanu, navodi se da će se koristiti tehnologija u vlasništvu firme "Facma", a potpisinici će moći da obezbede sredstva za podršku zajedničkih aktivnosti, kako preko sopstvenih fondova, tako i putem ostalih doprinosa uključujući i evropske fondove.

Grupa SAI u svom sastavu ima više od 30 kompanija, između ostalog i kompaniji "Facma", a godišnje prihoduju oko 150 mil EUR. Prema rečima Pjera Pekorarija, jednog od vlasnika grupe SAI, jedan od ciljeva je da se sa kruševačkim "14. oktobrom" napravi zajedničko preduzeće, i pokrene proizvodnja traktora, malih traktora i motokultivatora.

- Teško je u ovoj fazi razgovora govoriti koje će se količine proizvoditi, jer smo u fazi razvoja projekta, ali sam siguran da će u narednih pet do deset godina te cifre biti vrlo interesantne, pre svega kada je reč o izvozu na tržišta istočne Evrope kojima su potrebni visokotehnološki traktori - kazao je Pekorari.

Kako je najavljeno, italijanske kompanije uskoro bi mogle da posete kruševački "14. oktobar", a u toku su i pregovori sa italijanskim kompanijama koje se bave proizvodnjom hladnjača.

On je objasnio da je politika te italijanske kompanije proizvodnja u onim zemljama koje mogu biti i tržište, a posebno je naglasio značaj kvalitetne radne snage u Srbiji i sporazuma koji naša ima sa Rusijom.

Predsednik kompanije "Mira Italia" Danijelo Banjoli rekao je da veruje u tržište Srbije ukazujući da je pismo o namerama, koje bi trebalo da pokrene projekte od zajedničkog interesa, veoma značajno za sve kompanije.

- Mi prvi put uvodimo u našu proizvodnju hidrostatičku transmisiju i to je veliki tehnički iskorak. U tom smislu, biće obostranih ulaganja, srazmerno učešću u zajedničkom proizvodu – ukazao je direktor "14. oktobra" Dragi Nestorović istakavši da će zbog toga IMK pojačati svoje kapacitete.

On je precizirao da se pismo o namerama odnosi na zajednički razvoj, proizvodnju i zajednički plasman i dodao da će se u narednom periodu pregovarati pod kojim će se brendom taj proizvod izvoziti.



Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.