NavMenu

Sređuje se subotički arhitektonski dragulj - Počeli radovi na sanaciji severoistočne fasade Sinagoge

Izvor: eKapija Nedelja, 11.08.2013. 15:26
Komentari
Podeli

Sinagoga SuboticaSinagoga Subotica

Gradonačelnik Subotice Modest Dulić i predsednik Upravnog odbora Fondacije SOS "Sinagoga" dr Nenad Ivanišević obišli su početak radova na rekonstrukciji severoistočne fasade Sinagoge, koja se u okviru trećeg poziva IPA prekograničnog programa Mađarska-Srbija realizuje kroz projekat "Dragulji na prekretnici stoleća - tematsko lutanje u čudesnom svetu secesije" (DIAMOND), saopšteno je na gradsko sajtu.

Pored severoistočne, saniraće se i zapadna fasada, odnosno strana Sinagoge okrenuta prema Gimnaziji "Svetozar Marković", najavio je gradonačelnik Dulić i dodao da su sredstva za sanaciju zapadne fasade obezbedili Svetski spomenički fond, Pokrajinski sekretarijat za kulturu i grad Subotica.

- U julu ove godine potpisali smo sporazum sa Svetskim spomeničkim fondom. U okviru tog ugovora obezbeđena su sredstva u iznosu od 70.000 dolara. Ta sredstva, udružena sa 1,8 miliona dinara, koje je obezbedio Pokrajinski sekretarijat za kulturu, i sedam miliona dinara, koliko je izdvojio grad Subotica, biće upotrebljena za sanaciju zapadne fasade Sinagoge. U naredna četiri meseca izabraće se izvođač i radovi će, praktično, biti završeni sledeće godine - istakao je Modest Dulić.

On je rekao da će radovi na rekonstrukciji severoisitočne fasade trajati narednih godinu dana, da će 2014. biti potpuno uređene dve strane ovog monumentalnog objekta i da postoji mogućnost da se obezbede sredstva i za sanaciju fasade Sinagoge koja je okrenute prema Gradskom muzeju, odnosno severne fasade.

- Imamo ozbiljne naznake da ćemo obezbediti sredstva i za severnu fasadu Sinagoge. Uz sredstva iz međunarodnih donacija, koja su preliminarno obećana, verujemo da ćemo čak moći da krenemo i sa uređenjem enterijera. Naša je namera da u naradne dve godine, pored toga što ćemo je osvežiti spolja, Sinagogu stavimo i u funkciju - kazao je gradonačelnik Dulić.

Glavni izvođač radova na severoistočnoj fasadi je "Expres servis" iz Subotice, dok radove na vitražima radi firma "Stanišić", iz Sombora. Nadzor je poveren subotičkoj firmi "Support". Prema rečima Branka Ćopića, direktora "Supporta", buduća boja Sinagoge, objekta završenog i predatog na upotrebu 1902. godine, već može da se vidi na njenoj zapadnoj fasadi.

Ukupna vrednost projekta DIAMOND je 293.068,95 evra. Za grad Suboticu obezbeđena su sredstva u iznosu od 146.446,50 evra, a Grad sa sopstvenim sredstvima učestvuje sa 25.843,50 evra.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.