Izvor: Tanjug | Nedelja, 04.08.2013.| 23:22
Izdvojite članak Odštampajte vest

Sa novim nalazištima još dva veka proizvodnje u RTB "Bor"

(Foto: rtb.rs)

Rudarsko topioničarski basen (RTB) "Bor" ove i naredne godine očekuje značajno povećanje proizvodnje, izjavio je generalni direktor tog preduzeća Blagoje Spaskovski.

- Ove godine očekujemo da će proizvodnja dostići 40 hiljada tona katodnog bakra, sledeće godine nivo proizvodnje će dostići 55 do 60 hiljada tona, a krajem 2015. godine, ukoliko počnemo eksploataciju rudnog tela Kriveljski kamen ili primarno Cerovo, proizvodnja će biti veća od 80 hiljada tona katodnog bakra - rekao je Spaskovski Tanjugu.

On je dodao da su rudne rezerve, kada se uzmu u obzir nova nalazišta, tolike da obezbeđuju "mirnu proizvodnju narednih 150 do 200 godina".

Dalja istraživanja će, prema njegovim očekivanjima, pokazati da iskopavanje i prerada rude može u Boru i Majdanpeku trajati i mnogo duže.

Spaskovski je, u vezi s tim, ukazao na uspehe radnika RTB "Bor", u poslednjih godinu dana, na raskrivanju rudnih ležišta i istraživanju novih nalazišta.

Rudarsko topioničarski basen "Bor" će 6. avgusta ove godine, uz Dan rudara Srbije, obeležiti i Dan kompanije, koja puni 110 godina.

Spaskovski je za "Novosti" kazao da se "Bor" priprema i za otvaranje još nekoliko rudnika zlata u okolini Bora i Majdanpeka.

- Nove količine bakra i zlata omogućiće da RTB pozitivno posluje čak i ako bi cena crvenog metala na svetskoj berzi pala sa sadašnjih 7.000, na 4.500 USD po toni - naglasio je generalni direktor "Bora"

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.