NavMenu

Beograd dobija prvo "dizajnirano" igralište

Izvor: Dnevnik Petak, 02.08.2013. 08:43
Komentari
Podeli

(Foto: belgradedesignweek.com)

Umesto starog dečjeg igrališta, koje je inspekcija zatvorila u maju jer nije ispunjavala sigurnosne standarde, krajem meseca će na Kalemegdanu biti otvoreno prvo "dizajnirano" kreativno igralište u Srbiji. Naime, Beogradska nedelja dizajna (BDW) će, u saradnji sa Gradom i kompanijom "Property development", kao glavnim finansijerima, te Ambasadom Finske u Srbiji i finskom kompanijom "Lappset", kao partnerima, obezbediti deci novo, inspirativno i bezbedno mesto za igru.

Igralište se nalazi u blizini Luna-parka i ulaza u Zoološki vrt i predstavlja prvo od planiranih "100 kreativnih BDW igrališta za decu Srbije", za koje već vlada veliko interesovanje među kompanijama i lokalnim samoupravama u zemlji. Svih 100 igrališta biće izgrađeno isključivo na javnim površinama koje se biraju u saradnji sa lokalnim upravama kako bi se obezbedio otvoren pristup svoj deci, kao i po jedinstvenoj formuli javno-privatnog partnerstva između lokalnih uprava i privatnih donatora, u kome mogu da učestvuju isključivo prema strogo neprofitnim pravilima ovog savremenog vida zadužbinarstva.

- BDW je tako na Kalemegdanu spojio, kao ključne donatore, Grad Beograd sa svojim službama i "Property development", srpskog predstavnika grčke kompanije Lamda development, koja je javnosti poznata po izgradnji kompleksa na mestu nekadašnje fabrike Beko uz regeneraciju dela Dorćola između Tvrđave i Dunava. Njihovo učešće u akciji "100 kreativnih BDW igrališta za decu Srbije" omogućiće da jedno od najvažnijih igrališta u Beogradu, koje je do sada predstavljalo opasnost po zdravlje i sigurnost dece, postane igralište inovativnog koncepta, kvaliteta i izgleda, ali i mesto kakvim bi mogli da se pohvale najveći gradovi Evrope i sveta - navode u Beogradskoj nedelji dizajna.

(Foto: belgradedesignweek.com)

Oni objašnjavaju da je razlika između ovakvih igrališta i skoro svih drugih humanitarnih akcija namenjenih najmlađima u dva ključna elementa: dizajnu, kao kreativnoj filozofiji koji garantuje svetski kvalitet prostora, te u neprofitnoj, solidarnoj saradnji svih partnera, čime se garantuje ostvarenje projekta u razumnim rokovima i budžetima.

Projektovanje ovog prvog igrališta je povereno mladom beogradskom arhitektonskom studiju "MADA", koji je pažnju javnosti privukao predstavljanjem Srbije na Bijenalu u Veneciji 2012. godine. Za realizaciju projekta zaduženo je preduzeće "Zelenilo Beograd".

Ogledni primer

- Prvo igralište u okviru akcije "100 kreativnih BDW igrališta za decu Srbije" na Kalemegdanu poslužiće kao ogledni primer za uspešnu realizaciju ovog jedinstvenog privatno-javnog partnerstva po strogo neprofitnim principima. Nadamo se da će inspirisati veliki broj lokalnih uprava i donatora iz privrede, kao i institucija širom Srbije i inostranstva da se što pre pridruže ovoj jedinstvenoj akciji koja je danas preko potrebna Beogradu, Srbiji i regionu - kaže za Danas Jovan Jelovac, osnivač Beogradske nedelje dizajna.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.