Izvor: eKapija | Četvrtak, 01.08.2013.| 14:05
Izdvojite članak Odštampajte vest

Uzleće "Air Serbia" - "Etihad" obećava uzbudljivu budućnost novoosnovane aviokompanije

Današnjim potpisivanjem ugovora između Vlade Srbije i kompanije "Etihad", "Jugoslovenski Aerotransport" i zvanično je otišao u istoriju. Nekadašnja dika velike Jugoslavije, osnovan 1947. godine, 2003. promenio je ime u "Jat Airways", a deset godina kasnije startuje kao "Air Serbia".

"Etihad" je danas potpisao ugovor o petogodišnjem upravljanju srpskim nacionalnim avioprevoznikom i time preuzeo 49% udela, dok će država sa 51%, ostati većinski vlasnik nacionalnog avioprevoznika "Air Serbia".

Na današnjoj konferenciji za medije novinari nisu čuli mnogo detalja, osim da će "Etihad" kao vlasnik 49% akcija nove kompanije, postaviti svoj menadžment, da će uložiti 40 mil EUR, da će biti otpuštanja u administraciji, dok će novi ljudi biti zaposleni kao piloti i kabinsko osoblje.

Novu kompaniju vodiće Dane Kondić, Australijanac srpskog porekla, sa dvadeset godina iskustva u avioindustriji.

Kada je reč o floti, prvi čovek "Etihad"-a Džejms Hogan je najavio najpre obezbeđivanje 10 novih aviona "airbus A319", ali i plan da i oni u narednih 24-36 meseci budu zamenjeni još modernijim avionima "boeing 737".

Dane Kondić, Aleksandar Vučić, Džejms Hogan

Džejms Hogan poručio je danas da je aviokompanija iz Abu Dabija opredeljena za to da Srbija dobije novu nacionalnu aviokompaniju i da Beograd pretvori u čvorište čitavog Balkana.

Osim toga, najavio je uzbudljivu budućnost za nacionalnu srpsku aviokompaniju.

Plan je da "Air Serbia" bude profitabilna za 24 meseca, a kao je rečeno na konferenciji, to će biti ostvareno i u prvoj godini.

Aleksandar Vučić, prvi potpredsednik Vlade, koji je u ime Srbije potpisao ugovor, poručio je da je 1. avgust 2013. godine veliki i važan dan za Srbiju, jer će srpski avion biti postavljen na pistu za uzletanje, a ugovor sa "Etihad"-om će Srbiji omogućiti tehnološko i poslovno okruženje u kojem će 30 miliona putnika dobiti pouzdanog prevoznika do značajnih destinacija Evrope i sveta.

Na konferenciji za medije je rečeno da će "Etihad" uložiti 40 mil EUR, dok su detalji oko finansijske konstrukcije u vezi sa novom aviokompanijom objašnjeni u zvaničnom saopštenju:

- Po ovom ugovoru "Etihad Airways" će nacionalnoj aviokompaniji Srbije obezbediti kreditnu liniju od 40 mil USD, koja će od 1. januara 2014, a na osnovu odgovarajućih zvaničnih odobrenja postati osnovni kapital kompanije. Vlada Srbije propratiće taj ulog sopstvenom "inekcijom" kapitala u jednakoj vrednosti. "Etihad" i Vlada uz to će obezbediti "deoničarski zajam i druge mehanizme finansiranja, u maksimalnoj vrednosti od po 60 mil USD, čime će pokriti potrebe za obrtnim kapitalom i podržati razvoj saobraćajne mreže novoosnovane kompanije "Air Serbia".

Ugovor o stareškom partnerstvu takođe će pružiti mogućnosti za stručno usavršavanje kabinskog i letačkog osoblja "Air Serbia", kojem će prestižna vazduhoplovna akademija "Etihad Airways" u Abu Dabiju biti na raspolaganju.

Nove destinacije uključuju Abu Dabi, kao i letove za Banja Luku, Bejrut, Bukurešt, Budimpeštu, Kairo, Kijev, Ljubljanu, Prag, Sofiju, Varnu i Varšavu.

Među prvim novim destinacijama koje će uvesti "Air Serbia" ubrajaju se četiri nedeljna leta između Beograda i Abu Dabija, a ti letovi će uz već postojeće letove "Etihad Airways" na istoj relaciji, prerasti u dnevne letove čim nova flota od 10 "airbus A319" bude u stanju da podrži predviđeno povećanje putnika i frekvencija.

Sadašnja flota "Jat Airways"-a od 10 "boeing"-a 737-300 biće povučena iz redovnog saobraćaja i zamenjena iznajmljenim uskotrupnim avionima.

Nova krila Srbije poleću krajem 2013. godine.

M.K.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.