NavMenu

Pogledajte prepis bračnog ugovora kneza Mihaila

Izvor: eKapija Sreda, 31.07.2013. 15:30
Komentari
Podeli

Slika sa venčanja (Foto: nb.rs)Slika sa venčanja

Narodna biblioteka ekskluzivno je izložila srpski prepis bračnog ugovora kneginje Julije Hunjadi i kneza Mihaila Obrenovića na 160. godišnjicu njihovog venčanja. U okviru aktivnosti na predstavljanju najznačajnijih segmenata svojih bogatih kolekcija, Narodna biblioteka Srbije prvi put predstavlja javnosti srpski prepis bračnog ugovora kneginje Julije Hunjadi i kneza Mihaila Obrenovića kao i litografiju nepoznatog autora iz druge polovine 19. veka na kojoj je prikazano njihovo venčanje.

Venčanje kneginje Julije Hunjadi i kneza Mihaila Obrenovića održano je 1. avgusta 1853. godine u Beču, a bračni ugovor sačinjen je na dan venčanja i precizira obaveze supružnika, kao i nasledna prava u slučaju smrti jednog od njih. Srpski prepis ovog ugovora urađen je neposredno posle ubistva kneza Mihaila Obrenovića (29. maja 1868. godine - po starom kalendaru). Vernost originalu pečatom i potpisom potvrđuje ministar inostranih dela Milan Petronijević.

Kneginja Julija potiče iz stare mađarske plemićke porodice. Iako udata za srpskog kneza, zadržala je katoličku veroispovest. Po dolasku u Beograd, a naročito za vreme druge vladavine svog supruga (1860-1868), organizovala je balove i dvorski život po ugledu na običaje u vladarskim porodicama evropskih prestonica. Brak nije imao srećan kraj - okončan je razvodom 1865. i bez dece. Julija Hunjadi se vratila u Beč, a Mihaila Obrenovića je atentat sprečio u nameri da se ponovo oženi.

Srpski prepis bračnog ugovora kneginje Julije Hunjadi i kneza Mihaila Obrenovića u Narodnoj biblioteci Srbije biće izložen od 1. avgusta do 1. septembra u specijalnoj komori koja se nalazi u holu ispred Centralne čitaonice nacionalne biblioteke.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj, Finansije

Feka Automotive gradi energetski efikasan proizvodni objekat - EBRD odobrila 15 mil EUR

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) podržava ovu investiciju odobravanjem kredita od 15 mil EUR kompaniji Feka Automotive (Feka), proizvođaču automobilske rasvete iz Srbije. Feka, koja ima ugovore o snabdevanju sa vodećim međunarodnim proizvođačima automobila kao što su Tojota, Folksvagen i Stelantis, koristiće sredstva da poboljša svoju ukupnu efikasnost i poveća dostupnost pouzdanih uređaja za osvetljenje

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.