NavMenu

Promene ekoloških zakona do kraja avgusta 2013. - Mihajlović najavila osnivanje budžetskog fonda za zaštitu životne sredine

Izvor: Beta Sreda, 31.07.2013. 13:00
Komentari
Podeli

Ministarka energetike Srbije Zorana Mihajlović izjavila je juče da će finalne verzije izmena niza zakona iz oblasti zaštite životne sredine, uključujući Zakon o zaštiti prirode i Zakon o zaštiti životne sredine, biti završene do kraja avgusta.

Ministarka je na Odboru Skupštine Srbije za zaštitu životne sredine, prilikom podnošenja izveštaja o radu Ministarstva od februara do aprila, rekla da se završavaju i izmene zakona o hemikalijama, o zaštiti prirode, o biocidnim proizvodima, o upravljanju otpadom, o ambalaži i ambalažnom otpadu, kao i izmene zakona o integrisanom sprečavanju i kontroli zagađenja.

- Novina je što će Parlamentu istovremeno biti predložena i najvažnija podzakonska akta - rekla je Mihajlovićeva i dodala da se na izmenama zakona radi u saradnji sa Privrednom komorom Srbije, Gradom Beogradom, AP Vojvodinom i drugim zainteresovanima.

Ona je ocenila da će izmena tih zakona pomoći prilikom otvaranja pregovora sa EU oko Poglavlja 27, koje se odnosi na zaštitu životne sredine, koje je ocenila kao kao "veoma zahtevno i složeno".

Mihajlovićeva je negirala da će biti osnivanja novih agencija iz oblasti zaštite životne sredine zbog usklađivanja sa propisima EU, jer "Ministarstvo životne sredine ima kapacitet" da radi u toj oblasti i bez novih agencija.

Ona je ponovila da bi bilo bolje da oblast životne sredine bude objedinjena u jedno ministarstvo, dodavši da će u slučaju da podela ministarstava ostane kao i do sada, međuministarska saradnja u toj oblasti morati da bude intezivnija i efikasnija.

Mihajlović je izrazila uverenje da će se sigurno osnovati budžetski fond za zaštitu životne sredine, jer se bez postojanja tog fonda dešavalo da novac namenjen zaštiti životne sredine završi u lokalnim samoupravama ili projektima koji nemaju veze sa tom oblašću.

Ona je rekla da se radi i na zakazivanju prvog sastanka sa predstavnicima organizacija civilnog društva koje se bave zaštitom životne sredine, kako bi se dogovorila buduća saradnja.

Kako je objasnila, sastanak sa NVO nije do sada održan, jer se radi na ažuriranju spiska od 120 organizacija koje imaju potpisan ugovor sa Ministarstvom i koja su u prethodnom periodu dobijale pomoć od države, od kojih oko 40% više ne postoji.

Mihajlovićeva je najavila da ministarstvo sprema i osnivanje nacionalne laboratorije za hemikalije, navodeći da ukidanje Agencije za hemikalije i biocide nije bilo na štetu građana Srbije, jer su njena funkcija, rad i kvalitet posla u potpunosti zadržani u sklopu ministarstva, ali bez dodatnih troškova za direktore, saradnike i članove upravnog odbora te agencije.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.