NavMenu

Postepena liberalizacija osiguranja u regionu CEFTA - Srbija i RS na jesen potpisuju sporazum o saosiguranju

Izvor: Tanjug Utorak, 30.07.2013. 19:52
Komentari
Podeli

Sporazum o saosiguranju između Srbije i Republike Srpske, kojim će se obezbediti postepena liberalizacija osiguranja u regionu CEFTA, trebalo bi tokom jeseni da potpišu predstavnici obe vlade, najavila je u utorak (30. jula 2013. godine) Privredna komora Srbije (PKS).

O principima i detaljima usaglašavanja tog sporazuma, razgovarali su potpredsednik PKS Slobodan Samardžić i direktorka Agencije za osiguranje Republike Srpske Božana Šljivar.

Samardžić je podsetio da je PKS prosledila vladama Srbije i Republike Srpske predlog da se iskoristi Sporazum o uspostavljanju specijalnih i paralelnih odnosa između dve zemlje i omogući sprovođenje liberalizacije poslova saosiguranja.

PKS je u skladu sa CEFTA sporazumom u okviru Međukomorske CEFTA radne grupe za osiguranje, pokrenula inicijativu za postepenu liberalizaciju u oblasti osiguranja.

Polazeći od razlika u regulativi i praksi osiguranja, kao i razlika u brzini harmonizacije nacionalnih propisa sa regulativom EU, ocenjeno je da je za region dobro da se započne postepena liberalizacija poslova saosiguranja u okviru osiguranja, jer postoji evidentan ekonomski interes.

PKS je razradila model Nacrta ugovora o saosiguranju između osiguravajućih društava iz različitih članica CEFTA-e, u koji su ugrađeni već usvojeni principi saosiguranja. Model ugovora je predstavljen pre dve godine u Sarajevu, gde je zaključeno da treba urediti pravni okvir za postepenu liberalizaciju saosiguranja putem bilateralnih protokola koje zaključuju potpisnice CEFTA.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.