NavMenu

Muzej u Prijepolju: Skriveni dragulj Srbije

Izvor: B92 Subota, 27.07.2013. 10:26
Komentari
Podeli


Grad na ušću Mileševke u Lim može da se podiči jednim od najbolje uređenih muzeja u Srbiji koji je, u konkurenciji 60 evropskih institucija koje se bave zaštitom i proučavanjem prošlosti, dobio nagradu Evropskog muzejskog foruma.

Bilo je to prvo priznanje te vrste u istoriji srpske muzeologije, ali je ta činjenica ostala nedovoljno poznata našoj široj javnosti.

Regionalni muzej u Prijepolju raspolaže sa nekoliko raznovrsnih i zanimljivih postavki, medu kojima su arheološka, etnološka, istorijska kao i postavke istorije umetnosti i proslavljenog košarkaša Vlada Divca.

U arheološkoj zbirci nalaze se predmeti koji svedoče o dugoj istoriji prijepoljskog kraja, a najznačajniji medu njima su sa lokaliteta Kolovrat, koji potiču iz rimskog perioda i budući da su veoma retki imaju veliku vrednost.

Posebno se ističu krupne ogrlice i brojni predmeti od srebra i zlata sa ovog nalazišta. U oktobru ove godine pet predmeta će biti izloženo u Evropskom parlamentu u Strazburu, i zajedno sa artefaktima drugih muzeja Srbije predstaviće nasleđe naše države.

Raznovrsna i bogata tradicija, običaji i život stanovnika ovog kraja, kako na selu tako i u gradu, predstavljeni su u etnografskoj postavci autentičnim, originalnim predmetima.

Istorijska zbirka raspolaže najstarijim fotografijama Prijepolja s kraja 19. veka, koje svedoče o izgledu mesta, ulica, i značajnih zdanja, ali i načinu života stanovnika ovog kraja.

Istorija umetnosti obuhvata dela poznatih slikara koja se odnose na ovaj grad i okolinu. kultur

Posebno je zanimljiva postavka našeg proslavljenog košarkaša Vlada Divca, jer su u okviru nje izložena sva sportska odličja koja je osvojio tokom karijere, olimpijske, zatim medalje sa svetskih i evropskih prvenstava, i klupskih takmičenja.

Pored toga, posetioci mogu videti i originalnu sportsku opremu, eksponate iz NBA lige, u kojoj je Divac proveo veliki deo karijere i ostavio veliki trag i reprezentativne dresove.

Posebnu pažnju posetilaca privlače fotografije iz američke košarkaške lige, kao i najznačajnije utakmice Vlada Divca.

Sva istraživanja muzej objavljuje u naučnom zborniku "Mileševski zapisi", a uspostavljena je i dobra saradnja sa srodnim institucijama u okruženju.

U Prijepolju su u narednom periodu planirane izložbe Narodnog muzeja iz Beograda, Muzeja primenjene umetnosti, takođe iz glavnog grada, Prirodnjačkog muzeja i Narodnog muzeja Kikinde.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.