NavMenu

Željko Tomić, osnivač i direktor kompanije "OSA računarski inženjering" - Tržište softvera je najaktuelnija politička tema

Izvor: Magazin Biznis Petak, 26.07.2013. 10:50
Komentari
Podeli

Željko TomićŽeljko Tomić

IT industrija Srbije, a prevashodno tržište softvera, trenutno je najaktuelnija, rekao bih pre politička nego stručna tema. Mnogi se pitaju zašto. Istina je da je nešto više od 200 mil EUR izvoza softvera iz Srbije u 2012. godini prvi put nadmašilo prihode od izvoza malina. Iako godinama ističemo velike mogućnosti softverske industrije, izgleda da su nadležnima tek sada postali vidljivi veliki izvozni potencijali.

Ovako tržište softvera u Srbiji danas ocenjuje Željko Tomić, osnivač i direktor kompanije "OSA računarski inženjering". U razgovoru za Magazin Biznis on ističe da će mere podrške države IT industriji, koje su najpre pompezno najavljivane, pa zatim preinačene, imati neznatne efekte na dalji razvoj ovog sektora. Sagovornik "Magazina Biznis" smatra da je ono što bi država trebalo da radi, a što će upravo izostati usvajanjem rebalansa budžeta, povećano ulaganje u IT infrastrukturu.

- Sa skromnih 60 EUR ulaganja u informacione tehnologije po glavi stanovnika, Srbija je daleko iza zemalja okruženja, a da ne govorimo o evropskom proseku. Nažalost, kada se ekonomska kriza zaoštrava onda su prva na redu kresanja budžeta za IT investicije, što je, naravno, pogrešno. Tržište softvera u Srbiji ima veliki potencijal, ali uspesi koje su neke naše kompanije postigle nisu posledica sistemskih rešenja i napora. U našoj zemlji se broj softverskih kompanija povećao sa 368 u 2007. godini na 554 u 2011. godini, a u istom periodu se broj zaposlenih više nego udvostručio – 5.871. Mi praktično nemamo nezaposlenih IT stručnjaka. Naprotiv, sve više će se osećati da ih nemamo dovoljno. To je potrebno rešavati sistematski na nivou obrazovnog sistema, uz davanje većeg značaja praktičnim znanjima.

Kakva je poslovna klima među kompanijama koje se bave softverom i računarskim inženjeringom?

- Cela industrija softvera je, merena merilima tradicionalnih industrija, veoma mlada. "OSA računarski inženjering" sledeće godine slavi 25 godina postojanja i svega je 14 godina mlađa od Majkrosofta i sedam godina od Autodeska.
U Srbiji, kao uostalom i u svetu, mnoge softverske kompanije propadaju i gase se, ali istovremeno nastaju nove. Najvredniji, najsposobniji i najuporniji su ipak uspeli da prežive i da se razvijaju gradeći svoj imidž i reputaciju na tržištu. Način na koji su to ostvarili predstavlja ozbiljan doprinos i teoriji i praksi menadžmenta.

"OSA inženjering" je zastupnik "Autodesk"-a za celu Adriatik regiju. Koliko inženjera trenutno koristi "Autodesk" proizvode i u kojim granama su najzastupljeniji? Koje tržište je najrazvijenije?

– Autodeskov softver je najpoznatiji i najprodavaniji softver za projektovanje uz pomoć računara (CAD) u svim industrijskim oblastima: mašinstvu, arhitekturi, niskogradnji, GIS-u. Prema podacima kojima za sada raspolažemo, ukupan broj inženjera koji koriste "Autodesk" proizvode prelazi 20.000. Inače, OSA je distributer "Autodesk"-ovog softvera za celu bivšu Jugoslaviju i Albaniju tj. Adriatik regiju. To je veoma kompleksno tržište sa različitim nivoima razvijenosti i različitim stopama piraterije. Slovenija je najrazvijenija, a u Albaniji tek formiramo pravu partnersku mrežu i sa njihovom državom, uz pomoć BSA i američke ambasade u Beogradu radimo na zaštiti intelektualne svojine i borbi protiv piraterije.

Specifičnost zemalja članica EU je jak antimonopolski zakon pa naši partneri u tim zemljama mogu nabavljati "Autodesk"-ov softver od bilo kog distributera iz bilo koje zemlje članice EU. Da bismo osigurali opstanak na tržištu, ponudili smo najbolje finansijske uslove partnerima u Sloveniji. Kada se to pročulo, sa našom slovenačkom kompanijom počeli su da rade i mnogi partneri iz ostalih evropskih zemalja:Slovačke, Austrije, Španije, Grčke i Poljske. U jakoj konkurenciji se može opstati jedino pružanjem usluga najvišeg kvaliteta, uz najbolju tehničku ekspertizu, najbolji marketing i najbolje finansijske uslove koji se pružaju partnerima.

Vaša kompanija razvija i sopstveni softver – UniDocs za praćenje i upravljanje dokumentacijom. Ko su korisnici ovog softvera?

Željko TomićŽeljko Tomić

- OSA je razvoj softvera za upravljanje poslovnim procesima i dokumentima – UniDocs započela još sredinom devedesetih godina. UniDocs olakšava rad sa svim vrstama dokumentacije, skraćujući vreme za pronalaženje i pristup dokumentima. Postižu se značajne uštede u potrošnom materijalu (papiru i toneru) i vremenu obrade papirne dokumentacije što dovodi do povećanja produktivnosti zaposlenih i optimizacije poslovnih procesa. Vreme ekonomske krize je pravo vreme za investiranje u softver za upravljanje dokumentacijom jer takva investicija omogućava velike uštede. Reč je o softveru opšte namene koji je specijalizovan za rad sa dokumentima, a među korisnicima je podjednako prisutan i javni i privatni sektor. Imamo reference u državnim organima, lokalnoj samoupravi i javnim preduzećima, dok su u privatnom sektoru to kompanije iz oblasti farmacije, proizvodnje, energetike i trgovine.

DVA U JEDAN – UniDocs Business Box

Kakvi su planovi "OSA inženjeringa" za dalji razvoj proizvoda i širenje tržišta?

– OSA je prošle godine, zahvaljujući širenju na tržište Adriatik regije, ostvarila rast prihoda od 96% i rast neto dobiti od 75 odsto u odnosu na 2011. Plan nam je da stabilizujemo poslovanje na tom tržištu. U segmentu distribucije Autodeskovog softvera planiramo, pre svega, jačanje partnerske mreže u Albaniji, stabilno poslovanje sa partnerima iz Hrvatske i povećanje prodaje u Srbiji koja je za nas i dalje najvažniji deo tržišta Adriatik regije. U segmentu produkcionih štampača za varijabilnu štampu, planiramo prve instalacije i prodor najnovijih Ink Jet kolor štampača velikih brzina proizvođača Oce iz Canon grupe. Podsetio bih da je OSA vodeći isporučilac opreme za varijabilnu štampu (Printing centar "Telekom Srbija", "PTT Srbija", "Pošta Makedonije", Poreska uprava Srbije).

Novo rešenje pod nazivom UniDocs Business Box početkom godine je lansirano na tržište. Ono predstavlja kombinaciju ERP (Enterprise Resource Planning) i DMS (Document Management System) funkcionalnosti čija je namena integrisano upravljanje poslovanjem, poslovnim procesima, dokumentima i podacima. Ovo rešenje pokriva procese nabavke, prodaje, servisa, magacinskog poslovanja, kadrovske funkcije, finansijske operative, računovodstva, upravljanja i planiranja i još mnogo toga. Obuhvata sve poslovnodokumentacione procese pre i posle evidentiranja poslovnih promena u ERP sistemu i obezbeđuje potpuno jedinstvo poslovnih dokumenata.

Smatramo da ova kombinacija predstavlja jedinstven koncept na tržištu i da će nam to dati značajne prednosti u tržišnoj utakmici. Zato će OSA u narednom periodu aktivno promovisati UniDocs Business Box kao sistem koji se bitno razlikuje od svih drugih ERP rešenja, ali i svih drugih DMS rešenja zato što sadrži dva rešenja u jednom.

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet iz lista "Magazin Biznis". Poziv na pretplatu www.nirapress.com )

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Srbija će projekat "letećih taksija" za EXPO razvijati sa kompanijom Airbus - Najavljeno potpisivanje memoranduma

Vlada Srbije će sa kompanijom Airbus potpisati memorandum za projekat razvoja Air mobility-ja, koji podrazumeva upotrebu malih, visoko automatizovanih aviona, na nižim visinama u urbanim i gradskim oblastima, najavio je ministar finansija Siniša Mali. Mali je na svom Instagram profilu napisao da je sa regionalnim direktorom prodaje u kompaniji Airbus za Istočnu Evropu Aleksandrom Bojanićem, razgovarao je o uvođenju letećih taksija. -

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.