NavMenu

"Delta" ostvarila profit od 24,2 mil EUR - Kompanija nastavlja ulaganja u agrar, izgradnja šoping centra "Planeta" pomerena za 2014. godinu

Izvor: eKapija Četvrtak, 25.07.2013. 14:57
Komentari
Podeli

Tako veliku zainteresovanost medija i javnosti odavno nije izazvala neka novost, čak ni velika investicija niti rekonstrukcija Vlade, koliko pojavljivanje vlasnika "Delta holdinga" Miroslava Miškovića nakon što je kompanija za njegov izlazak iz zatvora platila jemstvo od 12 mil EUR.

Mišković je sedeo u publici u prvom redu sa članovima uprave kompanije i nije davao nikakve izjave. Iz "Delte" su unapred najavili da na današnjoj konferenciji za medije neće biti komentarisan sudski postupak protiv vlasnika "Delte", već da će predstaviti poslovne rezultate za prvu polovinu 2013. godine.

Pre konferencije za medije, kompanija je održala kolegijum na kom je poslovanje u prvih šest meseci ocenjeno kao veoma uspešno.

Dejan Jeremić, izvršni potpredsednik "Delta Holdinga" za operativne poslove, izjavio je da je kompanija ostvarila u prvoj polovini 2013. godine ukupan prihod od 33,15 milijardi dinara, odnosno 296 mil EUR.

Miroslav MiškovićMiroslav Mišković

- Izuzetno smo ponosni na rezultate, a pre svega na rad "Delta Generali Osiguranja", "Delta Agrara" i na poslovanje šoping-molova. Rezultati su za 10% manji od plana, a za 5,6% manji nego u prvom polugodištu prošle godine – naveo je Jeremić.

On je istakao da očekuje da će kompanija ostvariti plan za ovu godinu od 701 mil EUR prihoda jer su rezutati u drugoj polovini godine uvek za 10 do 15% bolji nego u prvoj polovini.

Iz "Delte" su saopštili da je u prvoj polovini 2013. ostvaren operativni profit pre amortizacije u iznosu od 2,7 milijardi dinara, odnosno 24,2 mil EUR.

- Za poreze i doprinose, uključujući i porez na dodatu vrednost, u budžet Srbije uplaćeno je 47 mil EUR odnosno 5,35 milijardi dinara – napomenuo je Jeremić, i dodao da u prvom polugodištu ove godine nije bilo smanjenja broja zaposlenih, tako da "Delta Holding" i dalje zapošljava 7.200 ljudi.

U "Delti" kažu i da za sedam meseci, koliko je Mišković bio u pritvoru, nijedan poslovni partner, među kojima su najpoznatrije svetske kompanije, kao što je "Nike", "Mars", BMW, ne samo da nije prekinuo saradnju, već je "izrazio razumevanje za okolnosti u kojima je firma".

Novac za jemstvo (ni)je poremetio planove "Delte"

Izvršni potpredsednik "Delta Holdinga" za operativne poslove istakao je da je novac za jemstvo prikupljen iz operativnog poslovanja "Delte" u Srbiji. On je precizirao da je tih 1,36 milijardi dinara (12 mil EUR) iz poslovanja "Delta agrara", "Distribucije", "Delta sporta", a da je taj novac obezbeđen naplatom potraživanja i optimalizacijom zaliha.

- U jemstvu nema novca sa Kipra ili bilo koje druge destinacije u svetu - rekao je Jeremić.

Na pitanje "eKapije", da li su promenili planove za najavljene investicije kompanije, kao što su izgradnja šoping centra "Delta Planet" i ulaganje "Delta agrara" s obzirom na to da je, kako su rekli, novac za jemstvo isplaćen iz operativnog poslovanja, iz kompanije su odgovorili da nastavljaju ulaganje u većinu projekata, ali da će neke investicije biti manjeg obima ili odložene.

- Najveće gradilište u Srbiji, odnosno rekonstrukcija nekadašnjeg hotela "Continental" je u toku i teče prema planovima. Otvaranje će biti 15. decembra ove godine. Kada je reč o izgradnji "Delta Planet", završili smo projektovanje i pripremili neophodnu dokumentaciju, ali zbog novonastale situacije u kompaniji nećemo ove godine početi izgradnju već planiramo realizaciju te investicije u 2014. godini – rekao je Vojislav Glavinić, generalni direktor "Delta Real Estate".

Iz kompanije "Delta" su rekli da su predstavništvo u Londonu otvorili kao evropsku bazu jer planiraju širenje operacija na tržišta Evropske unije.

S.O.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, IT, Telekomunikacije, Zdravstvo

Saradnja sa kompanijom Merk na podsticanju inovacija u Srbiji

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović i direktor za Srednju Evropu i senior potpredsednik u kompaniji Merk Fransoa Feg potpisali su u Vladi Srbije Memorandum o razumevanju, koji je važan za nastavak strateške saradnje sa BIO4 kampusom. Begović je ocenila da je ovaj memorandum potvrda partnerstva na polju biomedicine, biotehnologije i nauke u Srbiji, izrazivši zadovoljstvo time što se jedna od najvažnijih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.