NavMenu

"Vrhunski srpski proizvodi" od jeseni u prestonici - Uskoro lansiranje VSP brenda iz Beograda na svetska tržišta

Izvor: eKapija Utorak, 23.07.2013. 15:38
Komentari
Podeli

Model po kome su Indijci razvijali svoje indija-šopove po svetu ili kako su Turci razvijali mrežu svojih prodavnica trikotaže i tekstila, odlučili su da primene i srpski proizvođači različitih artikala. Ima već četiri godine kako se pojavio projekat "Vrhunski srpski proizvod" čiji cilj je da na strana tržišta organizovano plasira kvalitetnu robu iz Srbije otvaranjem maloprodajnog lanca radnji u inostranstvu. Realizacija te ideje je sve izvesnija, a kako "eKapija" saznaje, na jesen će u našoj prestonici biti otvorena prva radnja sa najkvalitetnijim srpskim proizvodima.

- U centru Beograda će biti otvorena ogledna prodavnica gde će gosti, partneri, mediji moći da vide proizvode i da se upoznaju sa radom objekta. Sada je u toku razmatranje nekoliko lokacija za tu prodavnicu. Trgovinska kompanija "Gomex" kao partner na projektu upravo radi na simulaciji prve prodavnice kroz koju će prvi VSP market dobiti svoj finalni unutrašnji izgled, kvadraturu, potreban prostor za sortiranje proizvoda i druge praktične karakteristike – kaže u razgovoru za "eKapiju" Dragoljub Rajić, direktor Unije poslodavaca Srbije.

Na jesen bi trebalo otpočne prijavljivanje proizvoda za proveru standardizacije u kojoj će učestvovati Katedra za kvalitet Fakulteta organizacionih nauka u Beogradu i priznati stručnjaci u ovoj oblasti. Prema procenama, već sada bi na listi VSP moglo da se nađe od 1.500 do 2.000 proizvoda.

S obzirom na to da nije lako stvoriti robnu marku, cilj Udruženje "Vrhunski srpski proizvod" je da putem VSP znaka što većem broju proizvođača koji imaju proizvode vrhunskog kvaliteta pomogne da taj kvalitet poboljšaju u svakom segment poslovanja i podignu konkuretnost.

Inicijator cele akcije i generalni direktor kompanije "Biomelem" Zoran Ilić, u razgovoru za naš portal naglašava da je projekat prevashodno pokrenut zbog problema plasmana domaćih proizvoda na strana tržišta.

- Želimo da uspostavimo jedan sistem za podršku srpske privrede. Cilj nam je da obeležimo sve što ima vrhunski kvalitet znakom VSP i da to bude lokalni, regionalni i globalni proizvod. Cilj nam je da stvorimo mrežu prodavnica koje bi prodavale te proizvode. Ključna stvar je da napravimo tržište jer bez tržišta ne možemo da funkcionišemo. Spajanjem "Mercatora" i lanca "Idea" na srpskom tržištu su se sada izdvojila dva velika lanca koja mogu da imaju monopol. Želimo da stvorimo neku vrstu sistema koji može njima da parira - objašnjava Ilić.

Naš sagovornik napominje da će zahvaljujući projektu VSP biti povećan obim prodaje iz koga će proisteći povećanje proizvodnje, izvoza i brži obrt sredstava, što će dovesti do povećanja iskorišćenosti proizvodnih kapaciteta i na kraju do povećanja zaposlenosti.

- VSP će obuhvatati i promociju VSP ličnosti, medija, proizvoda i proizvođača, trgovinskih lanaca, distributera, lokaliteta koji će nositi oznaku VSP, što u tom slučaju znači Very Special Place. Ako se svi udružimo, izgradićemo jedinstven brend VSP koji će menjati sliku o Srbiji u svetu - ističe Ilić.

Partneri u inostranstvu

Direktor Unije poslodavaca Srbije napominje da se paralelno radi na kreiranju mreže VSP saradnika u zemljama u kojima ima dosta iseljenika sa prostora bivše SFRJ u cilju otvaranja VSP prodavnica u ovim zemljama. Za sada su uspostavljeni kontakti za Sloveniju, Grčku, Rumuniju, Austriju, Nemačku, Sjedinjene Američke Države, Kanadu.

- U zemljama gde naša roba već ima prepoznatljivost biće otvorene VSP prodavnice. Putem franšize bi objektom trebalo da upravljaju stručnjaci iz oblasti trgovine. U nekim zemljama bi mogla da se u okviru postojećih supermarketa postavi polica sa VSP proizvodima, na primer u Belgiji i Holandiji. Modeli su različiti i zavise od zainteresovanosti određene zemlje za srpske proizvode.

Od jeseni će takođe biti postavljen i profesionalni VSP tim koji će okupljati menadžere sa iskustvom u plasmanu proizvoda na inotržišta. Njihov zadatak će biti da obaveste i prikupe sve zainteresovane proizvođače u Srbiji, sklope konkretne dogovore sa patnerima u inostranstvu, organizuju VSP transportne kanale i odrade potrebnu tehničko-logističko-administrativnu podršku.

Rajić ukazuje da bi trebalo iskoristiti i veliki potencijal srpske dijaspore odnosno uključiti ih u posao direktno ili preko njihovih poslovnih partnera.

U toku su pregovori sa Američkom agencijom za međunarodni razvoj (USAID), kako bi se obezbedila sredstva i osigurala dalja realizacija projekta. Ta organizacija bi trebalo da pomogne i da se obezbedi siguran plasman te robe na američko tržište.

- Trebalo bi da se oformi inicijalni fond. Pola novca bi trebalo da obezbede zainteresovane firme, a pola USAID kako bi projekat mogao dalje da se realizuje. Osim deklarativne, od nadležnih ministarstava i SIEPA projekat nije dobio podršku - kaže Rajić.

Prepoznatljivost

Znak VSP za domaće tržište će biti trobojni – crveno-plavo-beli, regionalni srebrni, za globalnu upotrebu zlatni i za organske proizvode zeleni.

Skraćenica VSP

Vrhunski srpski proizvodi nosiće oznaku VSP, što znači Very Special Product, ali će imati seriju značenja i na srpskom i na engleskom jeziku.

Skraćenica, odnosno robni znak VSP istovremeno predstavlja: vrhunske spske proizvode, vrhunske srpske projekte, vitalne srpske potencijale, vrhunske svetske proizvode (proizvedene u Srbiji)

U cilju globalne implementacije, na engleskom: Very Special Products, Very Special Projects, Very Special Placement (za distribuciju), Very Special Places (za kulturne znamenitosti, prirodne i turističke lokacije i objekte) Very Special People.

Suzana Obradović

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Agro, Finansije

Kompanija Gebi novi vlasnik nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinka - U planu investicije i ulazak na tržište maloprodaje pšeničnog brašna i testa

Kompanija Gebi iz Čantavira otkupila je zaštitni znak, mlinove, silose i fabriku testa nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinke iz Subotice. Kako je za RTV rečeno u ovoj kompaniji, koja se prvenstveno bavi proizvodnjom stočne hrane i agrokooperacijom, planiraju modernizaciju ovih pogona i ponovno osvajanje tržišta brašna i testa pod brendom "Fidelinka 1868". Nekada su silosi u Aleksandrovu, predgrađu Subotice, bili sinonim za kvalitet i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.