Izvor: Tanjug | Utorak, 23.07.2013.| 15:52
Izdvojite članak Odštampajte vest

Još dve nove farme u PKB do kraja 2015.

Poljoprivredna korporacija Beograd (PKB) izgradiće do kraja 2015. godine još dve nove farme muznih krava, poput one izgrađene prošle godine u koju je uloženo blizu 10 mil EUR, izjavio je generalni direktor te kompanije Rajko Mandić.

PKB je lane u proizvodne kapacitete uložio više od 15 mil EUR, a osim izgradnje nove farme koja je bila najveća investicija, ta korporacija je u nabavku moderne poljomehanizacije i sistema za navodnjavanje uložila oko 5 mil EUR.

Mandić je podsetio da je farma izgrađena u rekordnom vremenskom roku, od aprila do decembra 2012. Reč je farmi kapaciteta 2.560 krava u slobodnom sistemu držanja.

- Očekujemo povećanje mlečnosti po grlu na godišnjem nivou na 10.000 litara, a narednih i do 12.000, kakav je genetski potencijal naših grla - naveo je čelnik PKB u intervjuu za list "Poljoindustrija" koji izdaje PKB.

On je objasnio da je cilj PKB da sva grla iz vezanog prevede u slobodan sistem držanja, što je u skladu sa Zakonom o dobrobiti životinja i zakonima u zemljama Evrope.

- U postupku smo dobijanja dozvola za početak izgradnje još jedne ovakve farme - napomenuo je Mandić.

Pored farmi sa pratećim sadržajima, izgradićemo postrojenja za preradu biogasa u skladu sa spoljnim partnerima, a pored struje proizvodiće se i toplotna energija kojom će se zagrevati budući plastenici, najavio je Mandić.

Značajno unapređenje proizvodnje, posebno povećanje prinosa u PKB očekuju korišćenjem novih sistema za navodnjavanje.

Kupovinom devet novih rendžer stacionarnih sistema i 50 tifona mobilnih sistema povećali smo površine pod navodnjavanjem sa 1.600 hektara na 5.600 hektara tokom 2012, precizirao je Mandić.

- Pored postojeća dva hektara plastenika, cilj nam je da u narednom periodu povećamo te površine na 18 hektara. Ove godine smo probno posejali 10 hektara krompira u saradnji sa stručnjacima iz Holandije, sa ciljem da se to povećava svake godine - rekao je Mandić.

On je zaključio da investicije nisu same sebi cilj, već poboljašanje poslovanja, kako bi ta korporacija dostigla i održala najsavremeniji tehnološki nivo i bila konkurentna, kako u zemlji, tako i u svetu.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.